Ne adunăm pentru a contempla şi a înţelege, pentru a ne imagina, şi a ne căuta pe sine, şi a ne găsi. „Lumea-ntreagă e o scenă și toți oamenii-s actori” sunt cuvintele pline de înţelesuri tălmăcite sub ale căror semne s-a desfăşurat cea de-a doua zi a Festivalului Internaţional Shakespeare.
Piesa „Cum vă place”, în regia lui Silviu Purcărete, jucată de actorii Teatrului Naţional din Budapesta, a purtat publicul craiovean într-o aventură seducătoare. O poveste despre dragostea care înfloreşte în adâncurile unei păduri.
„Am mai jucat piesa „Cum vă place” în afara ţării, dar în regia lui Silviu Purcărete este pentru prima oară. Se vede că regizorul a lucrat intens la această piesă. Publicul a reacţionat foarte bine la limbajul domnului Purcărete, mult mai bine decât, de multe ori, la noi acasă”, a spus Eperjes Károly, actor al Teatrului Naţional din Budapesta.
Un spaţiu iniţiatic ce nu îşi lasă misterele desluşite oricui. Ci numai aceluia pentru care căutarea însăşi devine mai frumoasă decât drumul în sine, aceluia care cunoaşte altfel de emoţii, nesfârşite chinuri, nebănuite neputinţe. Acela căruia sufletul îi devine călăuză spre locul creat pentru suflet, spre ceea ce simte că îi lipseşte.
„Silviu Purcărete, la fel ca şi alţi regizori, construieşte foarte mult pe vizual(...)Dar, în ceea ce priveşte textul, a lucrat foarte liber, ne-a dat nouă mână liberă, spunându-ne că el nu vorbeşte limba maghiară şi ne-a rugat chiar să venim cu sugestii pentru a îmbunătăţi spectacolul”, a spus Szatory Dávid, actor al Teatrului Naţional din Budapesta.
Actorii au găsit firescul în orice gest şi au exploatat fiecare acţiune scenică, dar şi subtilitatea replicilor. O montare magistrală a regizorului Silviu Purcărete, o viziune înţeleasă, însuşită şi expusă cu naturaleţe.
„Publicul a fost foarte interesant, pentru că a reacţionat, mai degrabă, la umorul subtil, şi nu la cel foarte clar, explicit”, a spus Fehér Tibor, actor al Teatrului Naţional din Budapesta.
Pentru două ore şi jumătate, publicul a urmărit cum scena Naţionalului craiovean se transformă într-un spaţiu ademenitor - Pădurea Ardenilor, locul unde timpul pare că se opreşte în loc. Un spectacol de văzut, de înţeles, de trăit, o poveste de care te ataşezi, pentru că se întâmplă foarte uman şi adevărat.
“Silviu Purcărete este unul dintre cei mai mari regizori pe care îi avem, şi în ţară, şi este recunoscut internaţional. Şi cred că este o onoare să vedem fiecare piesă a acestui regizor extraordinar”, a spus Mirela Găman, actriţă.
“Aşteptam piesa asta în mod deosebit, având în vedere, în primul rând, regizorul, domnul Purcărete, care întotdeauna surprinde prin puneri în scenă novatoare, prin abordări inedite(...) Am şi văzut, dincolo de regia extraordinară şi de decorurile impresionante, nişte actori extraordinari”, spune Mihai Ene, scriitor.
Mâine, Aula Buia a Facultăţii de Agronomie îşi deschide din nou porţile pentru Festivalul Shakespeare. Programul continuă, de la ora 11:00, cu piesa „Visul unei nopţi de vară”, în regia Alinei Rece, jucată de studenţii Departamentului de Teatru al Universităţii din Craiova. De la ora 19:00, şi Opera Română Craiova devine scenă pentru spectacolul “Măsură pentru măsură”, în regia lui Yuri Butusov, jucat de actorii Teatrului Vahtangov din Moscova. Duminică, publicul poate urmări piesa „Repetă Hamlet”, susţinută de clasa profesorului Adrian Titieni de la UNATC Bucureşti. De la ora 19:00, “Iulius Caesar” se joacă la Teatrul “Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, în viziunea regizorului Armen Khandikyan, spectacol adus pe scenă de actorii Teatrului Dramatic din Yerevan. Şi, tot duminică, de la ora 20:00, în Sala Amza Pellea a Naţionalului craiovean, Compania Propeller din Anglia joacă piesa „Comedia Erorilor”, semnată de regizorul Edward Hall. Tot în viziunea acestuia, aceeaşi companie de teatru aduce luni, de la ora 20:00, spectacolul “Visul unei nopţi de vară”, urmat de momentul decernării premiului internaţional Shakespeare, profesorului emerit Stanley Wells din Anglia.