Sumele pentru decontarea navetei elevilor cresc de la un an la altul. Şi nu neapărat din cauza unui număr mai mare de elevi din mediul rural care vin să înveţe în Craiova, ci din cauza diferenţelor de preţuri practicate de anumiţi transportatori. De exemplu, pe aceeaşi distanţă parcursă sunt diferenţe chiar şi de 30%.
Liceul Tehnologic „George Bibescu” din Craiova are cel mai mare număr de elevi care fac naveta din mediul rural. Majoritatea adolescenţilor provin din familii cu situaţii materiale precare, iar transportul constituie o mare problemă care nu de puţine ori duce şi la abandonul şcolar. Elevilor li se decontează parţial abonamentul lunar, iar costurile nu sunt de neglijat. Mai ales că transportatorii practică preţuri după bunul plac.
„Există diferenţe, din punctul meu de vedere, nejustificate de preţ. De exemplu, la un traseu de 36 de km avem abonamente la 180 de lei, iar la 35 de km abonament de 200 de lei”, a spus Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic Craiova.
Situaţia pe ultimii 3 ani a decontărilor pentru naveta elevilor de la acest liceu arată creşteri semnificative. Dacă în 2011 s-au decontat 99.000 de lei pentru 970 de abonamente, în 2013 pentru 780 de abonamente au fost alocaţi aproape 150.000 de lei. La nivelul întregului judeţ, în 2013 s-au alocat peste 1,2 milioane de lei pentru decontul abonamentelor elevilor.
„La nivelul judeţului Dolj pentru luna decembrie 2013 au fost înregistrate un număr de 2804 cereri pentru decont ”, a precizat Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt al ISJ Dolj.
În anul 2012, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, a fost alocată, prin inspectoratele şcolare judeţene, unităţilor şcolare suma de 154,3 milioane lei pentru 143.000 de abonamente.