Este al nouălea cel mai influent tânăr al lumii, conform revistei Time, înaintea unei celebrităţi ca Justin Bieber. Ionuţ Budişteanu, din Râmnicu Vâlcea, a uimit lumea cu invenţiile sale. Iar cu cea mai recentă, o maşină care se conduce singură, a câştigat marele premiu INTEL ISEF. Cu toate acestea este un tânăr modest, cu carismă şi mai ales cu o inteligenţă ieşită din comun.
“Sunt foarte mândru că am reuşit să dovedesc românilor că se poate face performanţă prin educaţie şi multă muncă, că lumea întreaga te poate aprecia pentru ceea ce faci în România”, a spus Ionuţ Budişteanu.
A umplut sufletele de bucurie românilor, când a urcat pe podium în SUA, cu tricolorul românesc în mâini, într-o sală plină de oameni geniali. Atunci, România a aflat că undeva, în Râmnicu Vâlcea a crescut şi mai ales a studiat un tânăr excepţional.
„Orice om reuşeste să-şi îndeplinească visul, depinde ce şi-a impus, ce vis are. Eu mi-am dorit să fiu foarte bun în domeniu IT, în domeniul de informatică, mai nou electronică, de trei ani fac electronică, şi a fost pasiunea mea, ceva care m-a fermecat pe mine, să învăţ din ce în ce mai mult, să descopăr din ce în ce mai mult şi să mă provoc”, a declarat Ionuţ Budişteanu.
Ionuţ Budişteanu a ştiut de mic că s-a născut pentru a studia, pentru a căuta soluţii noi şi pentru a folosi în interesul omului inteligenţa artificială.
Primii paşi în educaţie i-au fost indrumaţi de dascalii vâlceni. La Colegiul “Mircea cel Bătrân” a avut norocul unor oameni dedicaţi meseriei, care au recunoscut în băieţelul timid o mare valoare. L-au sprijinit în muncă şi l-au încurajat.
„Era în clasa a V-a, un copilaş mic, cu ochii albaştri, foarte mari. El îşi aminteşte că i-am dat o notă mică, eu nu îmi amintesc lucrul acesta, dar ştiu atât, că l-am observat într-o zi când predam ceva, că el lucra înainte, de parea că ar fi făcut ceva informatică înainte”, a povestit Mirela Milisan, profesor informatică Colegiul “Mircea cel Bătrân” Rm. Vâlcea.
Ionuţ este acum student al Universităţii din Bucureşti. A ales să rămână în România, pentru că este convins că aici va putea face performanţă. Visează să devină profesor universitar şi cercetător, iar prin activitatea sa să creeze locuri de muncă. Are însă şi dezamăgiri.
“Sunt foarte dezamăgit că foarte mulţi tineri, foarte mulţi olimpici români care au reuşit să obţină performanţă au ales să studieze în străinătate, doar că consideră că România nu are niciun viitor. Eu consider că România are un viitor foarte bun. În ultimii 2, 3, 4 ani, România s-a schimbat foarte mult”, a mai spus Ionuţ.