Este invazie de omizi în nordul judeţului Dolj. Mii de hectare de pădure de foioase sunt afectate. Proprietarii nu au făcut lucrări de combatare a dăunătoarelor pentru că nu au bani, iar autorităţile au împrăştiat substanţe doar prin pădurile statului. Oamenii se plâng că este cea mai mare invazie din ultimii ani şi se tem ca vegetaţie să nu fie tocată în totalitate de omizile păroase.
Pădurile din nordul judeţului Dolj se confruntă cu o invazie de omizi, cum nu s-a mai întâmplat de câţiva ani. Insectele devorează copacii lăsându-i, în unele locuri, fără pic de verdeaţă.
Pe raza comunei Bulzeşti au fost afectate aproape toate cele 2.500 de hectare de pădure, proprietate privată.
“Este un fenomen care a luat mai mare amploare faţă de anul trecut (...) Au fost persoane care şi-au manifestat interesul să plătească aceste tratamente, dar au fost şi proprietari care fie nu mai sunt în viaţă, fie nu au dorit”, a spus Gin Sorescu, primarul comunei Bulzeşti.
Tratamentul se face doar cu avionul sau elicopeterul şi costă 75 de lei pentru fiecare hectar. Cu toate acestea, doar 50 de hectare de pe raza comunei Bulzeşti au fost stropite cu substanţă împotriva omizilor. Proprietarii spun că lipsa banilor i-a determinat să nu apeleze la specialişti.
“În primăvara acestui an s-au efectuatlucrăride combatere a insectelor defoliatoare, în principal omida păroasăa stejarului pe suprafaţa a 14.213 hectare”, a precizat Dănuţ Răţoiu, reprezentant Direcţia Silvică Dolj
Dintre acestea, doar 63 sunt în proprietate privată. Alte peste 8.000 de hectare ale oamenilor din Dolj au rămas vulnerabile în faţa omizii păroase.