Clinica de Neonatologie a Spitalului Judeţean are, de astăzi, un nou incubator performant, în valoare de peste 12.000 de euro. Aparatura, venită din donaţie, este de mare ajutor având în vedere că aproape 500 de nou-născuţi au nevoie anual de îngrijiri speciale. Tot aici se primesc şi cazurile grave de pe raza celor cinci judeţe ale Olteniei.
Peste 5.000 de copii se nasc anual la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, iar 10% dintre ei sunt prematuri şi au nevoie de multe zile de îngrijire şi supraveghere medicală în incubator. Acestora li se adaugă şi cazurile de altă natură, care trebuie să beneficieze de acelaşi tratament. Cele 13 incubatoare vechi ale secţiei de Terapie Intensivă abia mai făceau faţă.
Conducerea spitalului recunoaşte că nu poate obţine fonduri pentru a achiziţiona toată aparatura medicală necesară şi ca astfel de donaţii sunt adevărată mană cerească.
“Dat fiind faptul că este neonatologie de gradul 3, din toată zona Olteniei, din toate cele cinci judeţe vin toţi copiii născuţi prematur, cu greutate la naştere mică. Practic, această dotare nu se adresează strict Doljului, ci se adresează întregii zone”, a spus Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului de Urgenţă din Craiova.
În România, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principală a mortalităţii infantile o reprezintă naşterile premature, adică 10% din numărul total al nașterilor.
“România se află pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. În România, avem o rată a mortalităţii dublă faţă de media UE. În România, 9 din 1.000 de copii mor până să împlinească vârsta de un an”, a precizat Gabriela Alexandrescu, preşedintele Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Organizaţia Salvați Copiii a reuşit să facă aceste donaţii ca urmare a campaniilor de strângere de fonduri. O mare parte din bani vine şi din redirecţionarea procentului de 2% din impozitul pe venit.
Un incubator în valoare de 10.000 de euro a fost donat şi la Maternitatea Spitalului Orăşenesc din Segarcea.