În Valea Timocului se vorbeşte româneşte. Zeci de tineri au sărbătorit încheierea primului semestru de cursuri de limba română. Copiii care au studiat despre cultura şi civilizaţia română au demonstrat că în trei luni au învăţat cât alţii în câţiva ani.
Mihaela are 10 ani şi a început cursurile de limba română în septembrie anul acesta, alături de alţi zeci de copii din Valea Timocului. În fiecare weekend, la Casa de Cultură Românească din orăşeul sârbesc Zajecar au învăţat de la profesori limba română Istoria Românilor, dar şi Geografia României.
Deşi nu cunoşteau alfabetul latin, tinerii au prins repede graiul românesc.
„Ei cunosc noţiuni de limbă română, câteva cuvinte de la bunici. Între ei şi bunici intervin părinţii şi aici se cam rupe lanţul”, spune Lida Mârşanu, profesor de limba română.
Sfârşitul primului semestru a fost sărbătorit cu recitări de poezii şi scenete de teatru inspirate din Istoria Romanilor.
Ei au fost vizitaţi şi de Moş Nicolae. A fost pentru prima oară, pentru că în Serbia nu există această tradiţie. Elevii au învăţat cu ajutorul sutelor de manuale şi cărţi donate de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi. Peste câteva zile, Casa de Cultură Românească din Zajecar va primi o nouă donaţie de 7.000 de volume.
„Am făcut noi un calcul, unui român din Zajecar îi vor trebui 10 ani ca să citească toate cărţile care sunt în limba română în biblioteca din Zajecar”, a spus Svetlana Preoteasa, director general Institutul Eudoxiu Hurmuzachi.
Organizatorii speră ca de la anul să participe şi mai mulţi copii la cursurile de limba română.
„Să reuşim să promovăm limba română, să o vorbim împreună şi să ne înţelegem româneşte”, a spus Oana Radu, manager proiect.
În localităţile de pe Valea Timocului trăiesc mii de familii de români. La cursurile organizate la Zajecar au participă copii şi din sate aflate la 20 de kilometri.