Fiscul execută casele și mașinile patronilor cu datorii la stat. Aceasta este noua metodă a Fiscului de a executa silit bunurile personale ale administratorilor de firme care au ajuns la datorii uriaşe către bugetul de stat, dar ei ca indivizi prosperă. Măsura a fost gândită, spun reprezentanţii ANAF, pentru combaterea evaziunii fiscale.
Metoda există şi până acum în Codul de Procedură Fiscală, dar în această perioadă s-au acordat puteri sporite Fiscului, pentru a putea lupta mai eficient cu evazioniştii, care foloseau tot felul de tertipuri pentru a scăpa de lege. Reprezentanţii Fiscului susţin că în cazul firmelor la care s-a declarat insolvabilitatea se trece la răspundere solidară direct pe persoană fizică.
Patronii care devalizează bunurile din patrimoniu cu rea-credinţă sunt în vizorului Fiscului. Aşa se va ajunge la echitate fiscală pentru contribuabilii care îşi plătesc datoriile către stat, cred Finanţele. Oamenii de la ANAF trebuie să demonstreze însă reaua-credinţă a debitorului
„Desfăşoară activitate două-trei luni şi apoi sunt obligaţii din tranzacţii la TVA, la impozit pe profit şi îşi întrăinează bunurile la o altă firmă, în scopul să îşi continue afacerile pe cealaltă firmă şi aceasta să rămână cu datorii, e rea-credinţă”, a spus Mihai Antonescu, director executiv Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova.
Măsura le permite Finaţelor să emită titlu executoriu pentru societăţile care îşi ascund patrimoniul şi care nu plătesc la termen obligaţiile scadente. Cele mai multe societăţi sunt din domeniul comerţului şi construcţiilor.
În 2013, din 187 de cazuri de atragere a răspunderii solidare a unor persoane fizice, 130 s-au adresat instanţei, iar restul au preferat să le fie executate bunurile personale, în contul firmei.