Festin culinar la Basarabi , lângă Calafat. Satul aşezat pe malul Dunării a fost ieri gazda doljenilor dar şi a vecinilor sârbişi bulgari, veniţi să deguste cele mai bune preparate din peşte. De departe, vedeta serbăriicâmpeneşti a fost ciorba de peştepregătită de 3 bucătariiscusiţi. Pe acorduri de muzică popularăşi jocuri tradiţionale, tineri de pe ambele maluri ale Dunăriişi-au dat mânaîn hore pe malul fluviului
După traseul făcut pe malul Dunării,în acordurile lăutarilor, toţi cei prezenţi, ademeniţi de mirosurile îmbietoare, s-au apropiat de mesele cu preparate din peşte.
De departe însă, vedeta festinului a fost ciorba de peştepregătită de 3 bucătari, dupăreţetetradiţionale, din 30 kg de peşte pentru 300 de porţii.
La doi paşi mai încolo, un alt bucătar punea la punct ultimele detalii cu mămăliga.
Odată preparatele gata, petrecăreţii s-au pus pe mâncat. Platourile au rămas goale în doar câteva minute.
Festivalul cu specific pescăresceste la a şaptea ediţieşi are ca scop promovarea tradiţiilorşi obiceiurilor străvechi.
La festival au participat sute de localnici dar şi tineri din Timocul Bulgărescşi Sârbesc.