Fosta uzină de armament de la Drăgăşani, proprietate aparţinând omului de afaceri Gigi Becali, este scoasă pentru a patra oara la licitaţie de statul român, la un preţ de nimic. Becali a cumpărat-o în 2004, însă în 2012 a fost obligat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să plătească 307.000 de euro - penalităţi pentru nerespectarea obligaţiilor asumate prin caietul de sarcini al privatizării. În octombrie 2012, statul a început procedura de executare silită a uzinei şi a scos la vânzare mai multe active pentru recuperarea acestei datorii.
Ilie Stănică a lucrat 14 ani la fabrica de armament din Drăgăşani. A câştigat bani frumoşi. A plecat în anul 2000, cândtoţiangajaţii au fost concediaţi.
Fabrica de armament era odinioară mândriaDrăgăşanului. Oamenii se uită acum cu durere, dar şi nostalgie la ruina care a rămas.
Decăderea Uzinei Mecanice Drăgăşani a început la sfârşitul anilor `90, când societatea a fost pusă pe lista de privatizare. În 2004, Gigi Becali şiAsociaţiasalariaţilor au reuşitcumpărarea sa de la AVAS contra sumei de 13 milioane de lei. Noul proprietar s-a angajat atunci, prin contractul de privatizare, să investeascăîn uzină şiîn mediu.
În 2012, Înalta Curte de Casaţieşi Justiţie l-a condamnat definitiv pe Gigi Becali la plata a 300.000 de euro, penalităţi pentru nerespectarea contractului. Cum omul de afaceri a refuzat să achite suma, s-a trecut la executarea silită. Dupătreiîncercărinereuşite de vânzare a activelor, ANAF încearcă din nou.
Ministerul Finanţelor cere suma de 33.450 lei pentru o clădire cu suprafaţă totală construită de 1.237,50 mp şi un teren de 800 mp din patrimoniul UM Drăgăşani. Până la revoluţie, Uzina Mecanică era a treia fabrică de armament din judeţul Vâlcea, după cea din Râmnicu Vâlcea şi cea din Băbeni şi producea cartuşe pentru mitralieră. Dintre acestea, în prezent, singura care mai funcţionează, având profil de confecţii metalice, este cea din Râmnicu Vâlcea.