E mai scump să cârpeşti decât să faci totul de la capăt. O şosea din Dolj, care abia poate fi deosebită de câmpurile pe care le străbate, a înghiţit în 10 ani mai bine de 2 milioane de lei. Pentru că nu au bani să reabiliteze complet drumul, autorităţile vor încerca să îl repare din nou, cu bani europeni.
DJ 606E. Aşa apare pe hărţile rutiere şoseaua care leagă localităţile Pietroaia de Botoseşti - Paia din Dolj. 25 de km de calvar pentru şoferii din zonă.
„De la Craiova la Pietroaia se face în jur de 20 de minute mers normal şi de aici până la Pietroaia se face aprovimativ o oră”, spune un bărbat.
Oamenii din Botoşeşti nici nu-şi mai aduc aminte de când nu au mai avut drum asfaltat.
Odiseea acestui drum începe în 2005, când autorităţile decid să dea cu balast. Investiţie care scoate din bugetul judeţean peste 40.000 de lei. Şi în anul următor s-a împrăştiat balast de alţi 217.000 de lei. N-a fost însă de ajuns. Puşi pe fapte mari şi având la dispoziţie un buget, cel al judeţului, lucrătorii de la Drumuri şi Poduri au mimat asfaltarea pe o porţiune de şapte kilometri, între localităţile Pietroaia şi Urdiniţa, pe un singur fir, iar rezultatul a costat aproape 1.300.000 de lei.
Şi dacă tot nu au rezolvat nimic după aceste investiţii, în 2007, alţi 261.000 de lei au fost cheltuiţi pe balast, dar şi pentru reparaţii la asfaltul turnat în urmă cu doar un an. Nici de această dată n-a fost cu noroc. Localnicii sunt în aceeaşi situaţie.
Reabilitarea drumului judeţean 606E apare în strategiile de dezvoltare economico - socială ale judeţului, dar şi în proiectele de infrastructură ani la rând. Până atunci însă...
“Chiar în aceste zile, o porţiune din acest drum va fi pietruită din nou (...) Ca să existe asfalt de la un capăt la altul pe o lungime de 25 de km trebuie să mergem cu o lucrare de amploare, care costă 9 milioane de euro”, a precizat Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Din cauza drumului prost, nici transportatorii nu mai vor să facă curse pe această rută. Autobuze din Craiova spre comunele cu aproape 2.500 de locuitori sunt doar două pe zi. Unul dus şi unul întors.