Puţini ştiu că un sat aproape anonim din Mehedinţi a fost capitala judeţului pentru mai bine de două secole. Cerneţi este locul unde începe istoria revoluţiei lui Tudor Vladimirescu. Şi aşa cum istoria locului a fost acoperită de uitare şi cula construită de Tudor Vladimirescu în localitate se degradează de la o zi la alta.
Tudor Vladimirescu avea la Cerneţi câteva moşii, o cârciumă şi mori de apă. La Cula venea cu pandurii şi este probabil locul unde s-a născut ideea revoluţiei.
„În această culă, trebuie menţionat, el îşi pregătise Revoluţia de la 1821. Nu din patriotism local, dar susţinem că această revoluţie de aici a pornit, din satul Cerneţi”, este de părere profesorul Florian Copcea.
Cula a fost amenajată în 1960, ca muzeu dedicat lui Tudor Vladimirescu şi era vizitată anul de mii de oameni. După Revoluţie însă, un lung proces de revendicare a dus la ruinarea locului.
"Parcă te doare sufletul să spui că îl cunoşti din istorie, din lectură pe Tudor Vladimirescu. E ruşinos să mai spunem când cula lui Tudor Vladimirescu, acea cosntrucţie extraordinară, poate să arate în halul în care arată în anul acesta", a spus Pavel Popescu, arhitect.
Acum o lună de zile Primăria Şimian a reuşit să obţină în administrare cula lui Tudor Vladimirescu şi există proiecte pentru reintroducerea sa în circuitul turistic.
„Lucrăm la studiul de fezabilitate pentru un proiect de peste un milion de euro pentru ambele cule, pentru reabilitarea lor”, a precizat Constantin Truşcă, primarul comunei Şimian.
Comuna Cerneţi a ajuns capitală Mehedinţiului după ce locuitorii din Cetatea Severinului s-au retras aici din faţa lui Suleiman Magnificul. I-au dat numele de "Cerniţi" ca să-şi arate durerea că au fost alungaţi de turci din casele lor.