Craioveanul care a revoluţionat chirurgia. Radiocauterul inventat de Emil Godeanu poate fi folosit la orice operaţie

Data publicării:
181114 INVENTATOR

Operaţii dificile realizate mai rapid, cu sângerări minime şi lipsite de nevoia unor transfuzii. Pacienţi mai puţin traumatizaţi de incizii şi cu şansa unei recuperări fizice mai uşoare. Acestea sunt principalele avantaje ale folosirii radiocauterului inventat de un inginer din Craiova. Aparatul a fost medaliat pe piaţa inventicii mondiale, în timp ce în România a fost apreciat la un preţ de 200 de lei. Bani care oricum nu au mai ajuns niciodată la inventatorul care abia anul viitor îşi va vedea aparatul în marile spitale ale lumii.

"Aparatul are în dotare o pedală care atunci când se apasă pe ea atunci aparatul emite acele unde care pătrund în organismul uman şi realizează incizia. Bineinţeles că pacientul ca să închidă circuitul trebuie să aibă cât mai ferm legat de corp acest port-electrod, acest electrod neutru."

Aşa sună pe scurt explicaţiile tehnice oferite de inginerul Emil Godeanu când vorbeşte despre invenţia la care a lucrat patru ani şi în care a investit 160 de mii de euro. Mai exact, se referă la cel mai performant radiocauter ce poate fi folosit la orice tip de intervenţie chirurgicală. Un vârf în tehnologia utilizării radiofrecvenţei, aparatul este uşor de manevrat, permite chirurgilor scurtarea timpului de operaţie, iar pacienţii suferă mai puţin.

''Se pot realiza cu el incizii fără sângerare şi fără să lase prea multe cicatrici. Acest aparat poate să lucreze în mod continuu şi 24 de ore pe zi faţă de celelalte aparate care lucrează 10 secunde şi trebuie să faci pauză 30 de secunde, lucru care e foarte incomod pentru medicii chirurgi.'', a explicat ing. Emil Godeanu.

Utilitatea şi eficienţa radiocauterului este confirmată în primul rând de cei care au cea mai mare nevoie de el.

''În chirurgia modernă nu este concepută o intervenţie chirurgicală fără un aparat de coagulare a sângelui, unul dintre cele pe care ne-am dori să le folosim sunt aceste tipuri noi de electrocautere bazate pe radiofrecvenţă, care se pare că au calităţi superioare, cu o distrucţie mult mai redusă a ţesuturilor moi.'', a spus conf. univ. dr. Dan Grecu, medic specialist ortopedie.

Povestea acestei reuşite a început în 2011, când inginerul din Craiova a venit acasă cu medalia de aur la Salonul de Inventică de la Geneva. Un an mai târziu, aparatul medical inventat de el a fost medaliat la Bruxelles şi Nurenberg. Surpriza neplăcută a venit chiar din ţară, unde autorităţile au mimat un exerciţiu de apreciere a rezultatelor.

''Ne-au chemat la Bucureşti pe toţi cei care am luat medalii în 2011 la Ministerul Cercetării şi acolo ni s-a oferit suma de 200 de lei, dar din raţiuni economice nu ni s-au dat nici acei bani pe motiv că este jignitor pentru noi să ni se ofere această sumă, drept pentru care am rămas foarte dezamăgit şi de sistem şi de tot.'', a mai spus inventatorul.

Inginerul Emil Godeanu a depăşit dezamăgirea trăită în acele momente pentru că şi-a propus să îşi concentreze mintea şi energia asupra invenţiei sale. O invenţie dedicată în primul rând medicilor şi pacienţilor români.

''Nu mă opresc aici, nu are rost, este păcat, că nu asta aşteptam, mulţumire de la statul român, fac de plăcere lucrul acesta şi urmează să mai fac câteva invenţii mult mai bune şi mult mai folositoare oamenilor bolnavi. În primul rând aş vrea să ajut românii şi să vând în ţară şi după care, dacă vor exista cereri la export normal că voi vinde şi la export.", a spus ing. Emil Godeanu.

Emil Godeanu a reuşit să obţină 140 de mii de euro fonduri europene, bani care îi permit să producă radiocauterul în serie. Costul unui astfel de aparat se ridică la 7 mii de euro. În lume sunt doar trei firme au în producţie aparate asemănătoare, nu la fel de performante şi mult mai scumpe. Costul lor variază între 14.000 şi 24.000 de euro. Este de înţeles din ce motiv radiocauterul inventat la Craiova a început să fie cerut deja în mai multe spitale renumite din toată lumea.

''Să sperăm că toate aceste medalii, recunoştinţa pe care i-au adus-o aceste medalii şi premii vor contribui la dezvoltarea cercetărilor pe care le face dânsul în continuare şi să sperăm că îi va aduce şi profit.'', a spus Gabriela Cănureci, consultant transfer tehnologic şi inovare IPA Craiova.

''În toată munca lui foloseşte resurse româneşti şi mai ales locale, deci încearcă foarte mult să folosească oamenii care sunt în zonă şi pregătirea lor. E foarte greu la ora actuală să pătrunzi pe piaţă cu un produs nou, mai ales că există marile corporaţii care îşi promovează produsele de o anume manieră şi lumea nu are încredere să cumpere un produs care e dezvoltat pe plan local.'', a precizat Cătălin Voiculescu, asociat la o firmă de consultanţă fonduri europene.

Aparatul medical inventat de Emil Godeanu este în curs de omologare în diferite ţări din Europa şi America de Nord. De anul viitor va fi autorizat pentru folosire pe scară largă, aşa că inginerul craiovean deja ae gândeşte la o nouă invenţie. Tot în domeniul medical. Ceva care să-i ajute pe diabeticii cu hiperglicemie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei