Fumatul este interzis în spitale, doar teoretic. Afişe există, ce-i drept, dar pacienţii sau vizitatorii le ignoră cu nonşalanţă. Conducerea unităţii cunoaşte situaţia, dar spune că ţine de bunul simţ al fiecăruia, iar amenzile nu sunt deloc mici: de la 100 la 500 de lei.
Holurile Spitalului Judeţean din Craiova sunt împânzite cu afişe ce arată că fumatul este interzis. Nu este suficient însă, pentru că fumătorii care trec pragul unităţii medicale să renunţe la viciu, în ciuda legii. Spun că probleme şi grijile îi apasă şi simt nevoia să aprindă o ţigară. Mai ferit, la geam, ce-i drept.
"Nu sunt singura care...mai sunt persoane care fumează. De regulă, toţi fumătorii vin aici", spune o femeie.
Conducerea spitalului spune că situaţia nu este de ieri şi de azi şi nu pot controla fiecare persoană care intră în unitatea medicală. Ţine mai mult de legea bunului simţ, decât de legea fumatului în spaţiile publice.
"Din pacăte, da, se mai şi fumează în spital, cu toate că sunt puse afişe peste tot, că în spital, fumatul este interzis, mai sunt persoane care vin din exteriorul spitalului, în orele de vizită, care îşi permit să aprindă ţigările. Din păcate pentru noi, nu putem decât să îi avertizăm, să îi rugăm să nu mai fumeze sau să iasă afară din spital", a spus Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.
Ar mai fi variantă: să cheme Poliţia, deşi spune conducerea, este o procedură laborioasă. Mai există o autoritate competentă să facă ordine şi anume Direcţia de Sănătate Publică. Ultimul control a fost efectuat în această primăvară, dar, nicio persoană nu a fost prinsă în timp ce fuma în spital.
“La acel control, au găsit afişate toate prevederile, nu au găsit persoane fumând în spitale”, a spus Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj
Legea spune că amenzile se pot aplica fie dacă sunt depistaţi că fumează în timpul controalelor, fie la sesizări. Persoanele care se aventurează să fumeze în spital riscă o sancţiune de la 100 de lei la 500 de lei.