142 de imobile ce aparţin unor unităţi de învăţamant sau spitale din Craiova vor fi reabilitate. Asta după ce Bănia a devenit unul dintre cele patru oraşe pilot ale programului de Eficienţă Energetică. Banii pentru renovarea imobilelor vin de la Bănca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Municipiul Craiova este oraş pilot în programul de Eficienţă Energetică în sectorul public. Astfel, în calitate de beneficiar va primi finanţare pentru reabilitarea clădirilor publice. Totul pentru ca aceste imobile să devină eficiente din punct de vedere energetic.
„Cu siguranţă speranţele sunt foarte mari, deoarece sumele cheltuite pentru termoficare şi pentru gaze, avem şi o locaţie în care se folosesc gaze, o centrală pe gaze, sunt foarte mari şi de multe ori, spre sfârşitul anului, ajungem în imposibilitatea plăţilor", spune Nicolae Radu, directorul Şcolii Nr 24 „Sf. Gheorghe" Craiova
Prin acest program vor fi reabilitate 46 de grădiniţe, 23 de şcoli gimnaziale, 24 de colegii şi licee precum şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Victor Babeş".
„Este un proiect binevenit, este un proiect care va duce în final la creşterea condiţiilor, la îmbunătăţirea acestor condiţii de învăţământ din unităţile doljene, craiovene în mod special, şi de ce nu, este un proiect aşteptat de mulţi, mulţi ani", a spus Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Investiţiile în eficienţă energetică vor fi efectuate de către o companie ESCO şi vor fi rambursate din viitoarele economii de energie făcute la bugetul local.
"Dacă noi plătim acum doi lei pe factură, după reabilitare vom plăti un leu patruzeci, restul de 60 de bani îl vom plăti în continuare, dar în contul firmelor care au făcut această investiţie", a precizat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a obţinut finanţare de la Fondul Global de Mediu pentru a dezvolta acest program.