Craiova nu este pregătită pentru colectarea selectivă a deşeurilor. În prezent, în oraş, nu există suficiente pubele speciale, însă autorităţile speră ca până la sfârşitul anului să achiziţioneze containere şi utilaje cu bani primiţi de la Uniunea Europeană. În prezent, activitatea se face cu aproape 240 de pubele primite gratuit în urma unui parteneriat cu o societate privată.
Toate deşeurile de la consumatorii casnici din Craiova ajung în acelaşi loc. Totuşi, în ultimii 2 ani, o societate privată a amplasat gratuit pubele speciale pentru colectare selectivă, ca urmare a unui parteneriat cu Societatea de Salubritate din Craiova.
„În aceste 87 de locaţii se găsesc acum 238 de clopote pentru că, prin bunăvoinţa unor cetăţeni ai oraşului, care au mai dat foc la câte unu, două a mai scăzut din cantitatea pe care am avut-o iniţial”, a spus Cristian Popescu, directorul SC Salubritate Craiova SRL.
Pubele speciale pentru colectare selectivă se găsesc doar în anumite locuri publice din Craiova, însă acestea sunt prea puţine pentru a face faţă necesităţilor unui oraş cu 300.000 de locuitori.
De asemenea, Societatea de Salubritate a distribuit 800 de saci din plastic şi hârtie, ca urmare a aceluiaşi parteneriat cu societatea privată. Reprezentanţii Primăriei Craiova promit însă investiţii serioase pentru a rezolva problema. Una dintre acestea este masterplanul de deşeuri al judeţului Dolj, în valoare de 90 de milioane de euro. Din aceşti bani, 40 de milioane sunt doar pentru investiţiile propuse de Primăria Craiova.
„O staţie de sortare pentru deşeuri reciclabile, o staţie de compostare, containere integrate, aproximativ 760 de containere la nivelul municipiului Craiova şi 14 utilaje pentru colectarea de deşeuri”, a precizat Ionuţ Pârvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.
Legea adoptată de Parlament zilele trecute obligă autorităţile locale să sorteze toate deşeurile, inclusiv cele abandonate pe domeniul public.