Clinicile din străinătate încep să-şi recupereze banii pentru serviciile medicale furnizate pacientilor din România în baza Cardului European de Sănătate. Unul dintre judeţele din Oltenia cu datorii foarte mari neonorate încă este judeţul Olt, acolo unde mai sunt de achitat facturi de aproape 700.000 de lei. Banii reprezintă servicii medicale nedecontate chiar din 2012.
Cea mai mare sumă decontată de CAS Olt a fost de câteva sute de mii de euro şi reprezintă contravaloarea serviciilor medicare de care a beneficiat un bărbat în Franţa. Banii au fost deja viraţi clinicii anul trecut.
„Cea mai mare sumă decontată de Casa de Asigurări de Sănătate Olt este de 245.000 de euro şi reprezintă contravaloarea unei spitalizări de şase luni într-un spital din Franţa”, a precizat Constanţa Coteneanu, purtătorul de cuvânt al CAS Olt.
Această factură este mai mare decât suma tuturor celorlalte 144 câte a avut de decontat Casa de Asigurări de Sănătate Olt. Reprezentanţii CAS spun că s-au plătit pâna acum 1,35 milioane de lei, dar mai sunt restante şi din anii anteriori.
“În acest moment se mai află în analiză pentru anul 2012 un număr de 201 dosare la Casa Naţională de Sănătate. Suma pe care am avea-o de plătit la această oră, deci datoria noastră către furnizori ar fi de undeva 6,6 miliarde lei vechi. Cele mai mari restanţe sunt către Italia şi Spania”, a precizat Florin Ciocan, director CAS Olt.
Chiar dacă poate face diferenţa între viaţă şi moarte, oamenii nu prea ştiu ce drepturi le dă un card european de sănătate.
“Cardul European de Sănătate. Pensionarii nu pot să beneficieze de aşa ceva, pensiile noastre sunt atât de mici încât nu ne permitem să ne ducem noi acolo”, spune un oltean.
“Eu mă duc la Craiova, că sunt cei mai buni doctori şi ca în alte ţări”, spune un alt bărbat.
Casa de Asigurări de Sănătate decontează serviciile medicale oferite în situaţii de urgenţă românilor aflaţi în alte ţări şi care dispun de un Card European de Sănătate. La externare, unitatea medicală emite către Casa Naţională din România o factură de plată, care este apoi distribuită pentru achitare Casei din judeţul de domiciliu al pacientului. Mai mult, pe perioada în care a fost spitalizat, dacă pacientul este salariat, beneficiază şi de plata concediului medical.