De acasă sau din orice colţ al lumii îşi văd cimitirul la un click distanţă. Enoriaşii unui lăcaş de cult din Craiova sunt conectaţi la locurile de veci cu ajutorul telefonului sau al calculatorului. Pe lângă faptul că supravegherea ţine hoţii la distanţă, pentru cei plecaţi în străinătate este un mod de a îşi vedea rudele care vin la biserică. Preotul spune că a meritat investiţia de aproape 30.000 de lei, pentru că cimitirul a fost prădat de mai multe ori.
Marinică Vişan poate de acum să vadă în timp real, de pe telefonul mobil, cine ajunge în preajma răposaţilor.
„E bine, cel puţin de când s-au instalat nu au mai fost probleme, acum să sperăm că nici nu o să mai fie”, spune bărbatul.
Când s-a gândit să monteze camerele, preotul nu credea că aşa le va alina dorul celor plecaţi de acasă. Nicoliţa Diaconu este nelipsită de la biserică, pentru ca fiul ei din Italia să o poată vedea din faţa calculatorului.
Sistemul a costat 30.000 de lei, dar de frica hoţilor, enoriaşii spun că a meritat investiţia.
„Sperăm să nu se mai fure coroane de la morminte, să nu se mai spargă morminte, să nu mai avem probleme în cartier. Veneau enoriaşii parohiei şi se plângeau întotdeauna la preot că se fură. E un lucru benefic”, spune un bărbat.
Cimitirul a avut în trecut paznic, însă acesta nu putea să supravegheze toată zona. Acum, fiecare alee este monitorizată.
„În biserică, acolo unde există sistemul instalat, este şi un hard care înregistrează permanent timp de 3 luni imaginile şi oricând, în orice moment , se poate derula şi vedea o imagine la o anumită oră”, a precizat Florin Mihail preot Biserica „Sf. Constantin şi Elena”.
16 camere de supraveghere vor asigura liniştea celor aproape 2.000 de enoriaşi ai cimitirului de la marginea Craiovei.