Un muzeograf din Olt a ridicat din temelie o cetate dacică. Proiectul este unic în lume, spune acesta, şi va reda întocmai o așezare a dacilor aşa cum trăiau în antichitate, cu templu, locuințe şi ziduri de apărare. Lucrările au început în primăvara, iar de la începutul anului viitor, primii turişti vor putea să vină să bată la porțile cetatii din Drăgăneşti- Olt.
De la macheta de la muzeu şi până la construcția în sine a trecut aproape un an. Timp în care zidurile cetaţii au crescut văzând cu ochii.
Copia fidelă a cetăţii dacice este proiectul de suflet al profesorului şi muzeografului Traian Zorzoliu. Speră să fie o lecție de istorie şi un punct de reper pe harta turismului din România.
“Cetatea asta e o cetate care are 23 de construcții din lemn, făcute dupa tehnologia de epocă”,spune Traian Zorzoliu, muzeograf Drăgăneşti-Olt.
Finanțarea a venit de la autoritățile locale şi județene.
„Consiliul Județean Olt, în ultima ședință de consiliu, a adoptat o hotărâre prin care o anumită sumă de bani a fost alocată cătreConsiliul Local Drăgăneşti, pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor la cetatea dacică”, a precizat Marius Oprescu, vicepreședintele Consiliului Județean Olt.
Locuitorii din Drăgăneşti-Olt se mândresc că în zona lor se conturează cetatea. Unii se amuză, însă, pe seama istoriei.
Proiectul cetăţii dacice de la Drăgăneşti se bazează pe descoperirile unei aşezări de acest gen pe raza comunei Sprâncenata, tot în judeţul Olt.