Un bucureştean şi-a construit la Olăneşti o casă cu totul specială. O casă eco, semi îngropată, făcută din pământ, piatră şi lemn. Nimic inedit până acum. Punctul forte al construcţiei este însă buncărul de sub casă, construit în aşa fel încât să reziste la un cutremur de 10 pe Richter.
Dragoș Iliescu a visat toată viaţa să construiască o casă eco. Şi-a vândut afacerile din Bucureşti şi a ales să se apuce de construcţii la Olăneşti, în Vâlcea. Şi pentru că i-a plăcut cum a ieşit, a mai făcut una, dar mai mare. Ambele au acoperişurile făcute din pământ pentru că, spune el, legătura omului cu acesta este foarte puternică.
(Foto: Facebook)
„După ce am citit mai mult, mi-am dat seama că pământul, cu cât este mai natural, adică nici măcar ars cum e cărămida, e benefic omului şi izolează, dar şi transmite nişte energii benefice", a spus Dragoș Iliescu.
Casa are 200 mp şi este construită din bârne de stejar și piatră. La interior are living cu șemineu, bucătărie, baie, două dormitoare şi încălzire în pardoseală. Toată tâmplăria este din lemn stratificat. Forma casei însă, nu este una simetrică. Mai toţi pereţii sunt rotunzi.
Punctul forte al casei rămâne însă buncărul de sub ea, un adăpost antiatomic construit după un proiect elaborat de specialiști în domeniu, pentru a rezista la un cutremur de 10 pe Richter. Buncărul are chiar şi o iesire separată dacă restul casei se prăbuşeşte, dar şi un filtru de aer, în cazul unei poluări.
Vecinii familiei Iliescu s-au implicat şi ei în construirea casei şi sunt impresionaţi de acest proiect.
Construcţia casei a durat trei ani, iar întreaga investiţie s-a ridicat la 250.000 de euro.