Bolnavii care ajung la Clinica de Diabet din Craiova trebuie să împartă paturile. Saloanele sunt supraaglomerate, aşa că pacienţii stau câte doi în pat, iar medicii se strecoară cu greu prin spaţiul strâns dintre ele pentru a-i îngriji. Managerul clinicii spune că de cinci ani cere un număr mai mare de paturi, în condiţiile în care tratează lunar sute de bolnavi. În mod normal saloanele ar fi trebuit să aibă câte 2 sau maximum 3 paturi.
Elena Cioc are 67 de ani și este internată de două săptămâni cu complicații majore din cauza diabetului. În fiecare zi îndură același chin. Nu are loc să se miște iar asistentele îi acordă cu greu ajutor din cauza spațiului strâmt. De multe ori trebuie să mai facă loc, în acelaşi pat, și altor pacienți.
La fel pățesc toți cei aproape 200 de pacienți care au nevoie lunar să se interneze. Numărul acestora este în creștere, în ultimii ani.
În mod normal, saloanele clinicii ar fi trebuit să aibă câte 2 sau cel mult 3 paturi, însă medicii au suplimentat numărul pentru a face față internărilor. Și tot nu e suficient.
Totul în detrimentul unui act medical de calitate.
Pacienții care zăbovesc mai multe zile în saloane spun că abia așteaptă să plece. Numai că boala îi face să revină mai repede decât se așteptau.
Conducerea Clinicii de Diabet spune că solicită de 5 ani un număr mai mare de paturi. A dat chiar și o soluție conducerii spitalului. Micșorarea numărului de saloane de la secția vecină, cea de endocrinologie, unde internările sunt mult mai reduse ca număr.
Conducerea spitalului, venită de anul trecut, spune că a aflat de această problemă, cu care se confruntă și alte secții. Managerul unităţii susține că nu poate aproba o reorganizare fără un aviz de la Ministerul Sănătăţii făcut în urma unei evaluări. Evaluarea a început anul trecut.
În Dolj sunt aproape 40 de mii de bolnavi de diabet iar în țară peste 2 milioane. România ocupă locul 27 din 30 de ţări europene, la capitolele privind prevenţia şi tratamentul diabetului zaharat.