După 200 de ani de interdicţie, Dumnezeu a vorbit din nou timocenilor în limba română. Şi a făcut-o prin vocea părintelui Bojan Alexandrovici. Un român din Serbia de Răsărit, pe care nimic nu l-a oprit din misiunea sa. Nici ameninţările, nici piedicile puse de statul sârb, nici o condamnare la închisoare pentru îndrăzneala de a construi o biserica românească. Iar izbânda în lupta sa a fost una istorică - în Timoc, acum, slujbele se ţin în limba română în mai multe biserici.
Nu e uşor să ajungiţi la Mălainiţa, un sat înşirat pe dealurile Timocului sârbesc. Şi mai greu este să găseşti biserica ascunsă într-o pădure. Lăcaşul de cult a fost construit în 2004 din banii preotului Bojan Alexandrovici şi pe pământul acestuia.
După ce biserica de la Mălainiţa a fost terminată, statul sârb a încercat să o dărâme, iar pe părinte l-a condamnat la închisoare pentru că biserica ar fi fost construită ilegal. La presiunea diplomatică internaţională a renunţat însă la sentinţă. Dar construcţia bisericii a fost doar începutul unei lungi lupte pentru părintele Bojan Alexandrovici. După 200 de ani în care slujba în limba lor le-a fost interzisă, oamenii rupseseră legăturile cu Dumnezeu. Preotul a început prin a-i boteza pe locuitori, chiar şi pe cei în vârstă.
“Avem zone unde toată casa nu e botezată. Avem zone unde, am fost şi eu la botezul ala, cu colegii mei. Ne-au chemat ca să botezăm trei copii şi când ne-am dus acolo, înainte de începerea botezului, mi-a trecut prin cap: s-ar putea şi părinţii să nu fie botezaţi. Am intrebat: părinţii sunt botezaţi? Păi, nu suntem nici noi. Zic, staţi aici”, a povestit preotul.
Nici acum statul sârb nu este de acord cu slujbele în limba română în bisericile din Timoc. Părintele spune că intimidările continuă în diverse forme.
“Ne ameninţă că o să ne închidă clădirile pe care le folosim ca biserici”, spune preotul.
Românii din Timoc încearcă din răsputeri să-şi recapete drepturile. Îşi păstrează cu sfinţenie tradiţiile şi cultura şi speră ca în viitor să poată recunoaşte cu voce tare că sunt români. Primii paşi s-au făcut. La şcoli se ţin ore în limba română, iar părintele Bojan le-a adus cuvântul Domnului în limba strămoşilor.
La mănăstirea din Mălainiţa a ajuns şi preşedintele României, Traian Băsescu, în 2011. Pentru patriotismul său, părintele Bojan a fost decorat cu Meritul Cultural în grad de Comandor. În misiunea sa, Bojan Alexandrovici este ajutat de alţi şapte preoţi, care slujesc în limba română în bisericile din Valea Timocului Sârbesc, pentru cei aproape 300.000 de români care trăiesc acolo.