Două biserici unicat din judeţul Vâlcea sunt condamnate să ajungă ruine. Constructiile din lemn nu au mai fost îngrijite de câteva decenii şi stau să se prăbuşeacă. Lăcaşul din satul Şirineasa datează din vremea domnitorului Constantin Brancoveanu şi este în paragină. Iar la biserica din satul Urşi a început reabilitarea cu bani obţinuţi din donaţii. Ministerul Culturii a oferit sprijin, însă lucrările stagnează momentan pentru că nu există finanţare.
Construcţia din lemn din satul Şirineasa a luat naştere pe vremea domnitorului Constantin Brancoveanu. Ultima slujbă s-a oficiat aici în urmă cu câteva secole.
Din păcate, autorităţile locale nu au posibilitatea să o reabiliteze pentru că ar implica o cheltuială pe care bugetul local nu o permite.
"Nu am reuşit să găsim la Ministerul Culturii niciodată, deşi am făcut nenumarate demersuri, să găsim o soluţie pentru refacarea ei, pentru că este un bun naţional.", a declarat Dan Cătălin Săraru, primarul comunei Şirineasa.
„Este păcat de oameni. Sunt 420 de familii şi e păcat că e bine să ai o biserică veche”, a spus Cosmin Stănescu, preotul din satul Şirineasa.
La câţiva kilometri, o altă biserică din lemn zace fără a fi funcţională.
În cazul acesta, autorităţile au avut noroc că lăcaşul de cult a fost inclus într-un proiect al Ordinului Arhitecţilor prin care s-a început reabilitarea a 60 de biserici.
„Au făcut o lucrare de urgenţă. Au acoperit biserica pe dinafară pentru ca să nu se mai degradeze şi mai rău. Au trimis studenţii de la Universitate de Artă şi Restaurare care au sigurat pictura cu foaie de hartie", a precizat Constantin Şerban, preotul din comuna Popeşti.
"Primaria nu putea pentru că nu avem fondurile necesare. Foarte greu.", a spus Marian Popescu, reprezentantul Primăriei Popeşti.
Din păcate, lucrarea stagnează momentan, până când arhitecţii vor face rost de alţi bani din donaţii pentru a continua reabilitarea.
Vâlcea este judeţul cu cele mai multe mănăstiri din ţară.