200 de familii din Zănoaga, Dolj, au pivniţele inundate, iar în fântâni, apa a urcat metri buni, astfel încât o pot lua direct cu cana. De vină ar fi canalele de desecare ce au fost lăsate de izbelişte. Nimeni nu ştie cui aparţin, aşă că până la găsirea unor soluţii, oamenii sunt inundaţi şi primesc apă plată cu porţia de la autorităţi.
Din cauza ploilor, apa iese din pânza freatică la suprafaţă direct în beciurile şi fântânile oamenilor. Şi rapiditatea i-ar ajuta dacă apa ar fi potabilă. Din păcate, însă, este plină de reziduuri, gunoaie şi pământ.
„Apar epidemiile hidrice, hepatita se poate transmite, boala diareică, dizenteria”, spune Ştefan Popescu, purtător de cuvânt DSP Dolj.
Au două soluţii. Fie cumpără, fie consumă doar apa primită cu porţia de la primărie. Din bugetul local, primarul le asigură apă plată de mai bine de două săptămâni, dar nu foarte multă, că nu mai are bani la primărie.
Problema pleacă de la cele două canale de desecare existente în sat. Nimeni nu ştie cui aparţin. Acestea ar trebui să preia surplusul de apă din pânza freatică de suprafaţă.
„Aceste canale au fost pur şi simplu uitate de majoritatea, şi de autorităţile locale, dar şi de cetăţenii care sunt aici şi ar trebui să fi cunoscut istoria lor”, a spus Iulian Cristescu, primar Leu.
„Cele două canale de desecare nu sunt în administrarea şi în patrimoniul nostru”, a precizat Ionuţ Barbu, reprezentant ANIF Dolj.
Ca să nu aştepte nenorocirile, primăria a curăţat unul dintre canale cu 60 de milioane, iar pentru al doilea nu mai are bani. ANIF spune că va încerca să preia canalele, însă deocamdată rămân în voia sorţii. Între timp, localnicii luptă cu apa din pivniţe şi dau banii pe apa de băut.