Ambulanţă prea mică pentru targă. În mașina ambulanței Bulzești, jud. Dolj, nu încape o targă

Data publicării:
030714 ambulanta

Medicii din Bulzeşti, Dolj, demonstrează cum să faci faţă intervenţiilor urgente cu o singură ambulanţă şi nicio targă. Şi situaţia nu este de astăzi, de mâine, ci sunt patru ani de când centrul de permanenţă face astfel de consultaţii la domiciliu. Medicii vor o ambulanţă, chiar şi veche, dar să aibă targă

La centrul de permanenţă din Bulzeşti există o targă care însă nu încape în ambulanţă. Aşa că în cazul accidentelor grave, oamenii sunt nevoiţi să care pacienţii cu braţele kilometri întregi. Ultima oară s-a întâmplat acum patru zile, când un apel prin 112 a anunţat că un bărbat a căzut şi s-a ales cu coloana fracturată. Alţi pacienţi sunt puşi pe bancheta ambulanţei de consultaţii la domiciliu.

Centrul medical din Bulzeşti este singura unitate medicală pe o raza de câţiva zeci de km. Aşa că toate solicitările prin 112 ajung întâi aici. Locuitorii din comună, dar şi din comunele învecinate spun că s-ar simţi mai în siguranţă dacă ar beneficia de serviciile unei ambulanţe mai moderne şi dotată cu targă.

“Ar fi bună, dar o ambulanţă mai mare, deci cum sunt cele care vin de la judeţ. Asta mică e bună pentru teren”, spune un localnic.

Medicul şef al Centrului a trimis de 6 luni solicitări pentru a primi o ambulanţă dotată cu targă. Spune că ar fi bună şi una veche, scoasă la casare. Ar repara-o din banii lui, numai pentru a putea să transporte pacienţii la dispensar în cazuri mai uşoare sau în cazurile grave, în întâmpinarea ambulanţelor speciale venite de la Craiova.

“Măcar să ştiu să îl transportăm din locul unde este accidentat, din locul unde este problema, până în centru să asigurăm şi noi condiţii decente până să fie preluat de echipajul corespunzător care trebuie să vină din Craiova”, spune medicul Hisham Tageldin.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Dolj ştie de solicitările medicilor de la Bulzeşti, însă spune că nu se poate face nimic, pentru că legea este foarte clară în acest sens.

“Nu au ei în obiectul de activitate transportul bolnavilor, deci nu au aşa ceva. Transportul bolnavilor medicalizaţi sau transportul urgenţelor se face de către serviciile de ambulanţă”, a precizat Ştefan Popescu, purtător de cuvânt DSP Dolj.

În ultima lună, ambulanţa de la Bulzeşti a ajuns la trei cazuri grave la care era obligatorie imobilizarea pacientului pe o targă. De la Craiova la Bulzeşti, o ambulanţă face cel puţin 45 de minute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri