Alertă la Centrul de Transfuzii din Slatina. Un bărbat care dona sânge în mod frecvent a fost diagnosticat cu hepatită tip B.
Cel puţin o pungă cu sângele lui contaminat a ajuns la pacienţi. Managerul Spitalului din Slatina a cerut Centrului de Transfuzii o situaţie pentru a se stabili unde a mai ajuns sângele donat de acest bărbat.
Actualizare
Semnalul de alarmă a fost tras chiar de Centrul de Transfuzii, care a trimis o adresă către Spitalul Judeţean în care a anunţat situaţia apărută. Unul dintre donatorii multiplii ai centrului a fost depistat la ultima donare ca pozitiv pentru hepatita B. Imediat cei de la Centru au blocat toate produsele de sânge de la acest donator şi au anunţat spitalul.
Conducerea Spitalului din Slatina a decis imediat să contacteze pacientul care primise sânge de la acest bărbat, în decembrie, la anterioara sa donare. Bolnavul este acum internat la secţia de boli infecţioase pentru investigaţii.
“Din cele două produse livrate, numai unul a fost folosit de către spitalul nostru pentru un pacient. In acest moment, acţionând in interesul pacientului, s-a luat decizia contactării pacientului şi prin internarea acestuia s-a luat decizia investigării”, a spus Cătălin Petru, director medical SJU Olt
Hepatita B este o boală infectioasă gravă, ce poate da complicaţii majore. Perioada de incubaţie a bolii este între 45 şi 180 de zile, timp în care bolnavul este purtător de virus, fără ca boala să se declanşeze.
“Reponsabilitate noastră este să îi triem din punct de vedere medical, îi acceptăm, le recoltăm analizele şi validăm sau nu sângele. Aici l-am prins, din păcate, dacă se confirmă, între două donări, după momentul infectant, când încă în sângele donatorului nu apar modificări”, a precizat Ramona Lesnic, director Centrul de Transfuzie Sangvină Slatina.
Spitalul din Slatina a cerut Ministerului Sănătăţii o anchetă la Centrul de Transfuzie Sangvină, pentru a afla exact ce s-a întâmplat şi dacă există pericolul să mai existe situaţii de acest fel.