Agricultorii doljeni fertilizează culturile după ureche. Puţini sunt fermierii care cer ajutor specialiştilor înainte de a împrăştia chimicale. În laboratoarele Direcţiei Agricole Dolj se prezintă doar fermierii cu suprafeţe mari de teren. Fertilizarea în exces poate duce la apariţia de nitraţi şi nitriţi, substanţe dăunătoare organismului.
Fermierii români fertilizează terenurile cultivate, fără a ţine cont de cantităţile de îngrăşăminte folosite. În comunele din judeţul Dolj, micii agricultori împrăştie chimicale, deşi nu cunosc tipul solului şi care este cantitatea recomandată de specialişti.
În mod normal, un agricultor care foloseşte îngrăşăminte ar trebui să meargă la un laborator al Oficiului pentru Studii Pedologice, pentru a obţine consultanţă de specialitate. Însă, foarte puţini fermieri procedează aşa.
“Micii fermieri apelează mai rar la aceste analize de teren, cu toate că ar fi foarte bine dacă le-ar face la timp, pentru că atunci nu ar mai fi nevoie să folosească îngrăsăminte aşa - zise după ureche. Ar fertiliza aşa cum cere terenul respectiv, cum cere cultura respectivă şi am mânca şi noi produse mai sănătoase”, a precizat Delia Filimon, directorul Direcţiei Agricole Dolj
Statisticile arată că 80% dintre parcelele agricole din România sunt la limita încărcăturii cu nitraţi. Cu toate acestea, fermierii nu apelează la specialişti şi ajung să distrugă pământul fertil.