Cei mai mulţi agricultori din Dolj sunt în pragul falimentului. Ei spun că au fost nevoiţi să se împrumute pentru efectuarea lucrărilor de toamnă, deşi au avut o producţie foarte bună anul acesta. Totul din cauza preţurilor mici la cereale şi scumpirii seminţelor pentru înfiinţarea noilor culturi.
Fermierii din Dolj sunt disperaţi pentru că, spun ei, au ajuns în pragul falimentului. Preţul mic pe care l-au obţinut în vară din vânzarea cerealelor le-a adus pierderi mari şi nu au mai avut banii necesari pentru înfiinţarea noilor culturi. Astfel, agricultorii au fost nevoiţi să se împrumute în bănci, pentru a putea face lucrările de toamnă. O surpriză a venit şi din partea furnizorilor de seminţe, care au majorat preţul cu 15%.
„Suntem epuizaţi financiar. Am început să apelăm la credite bancare cu dobânzi destul de ridicate, deci, în ciuda faptului că anul a fost foarte bun din punct de vedere al producţiei, financiar pentru mulţi dintre noi, dintre fermieri, a fost un dezastru”, a spus Constantin Iancu, preşedintele APA Dolj.
Agricultorii spun că este necesară introducerea unor măsuri de protecţie din partea guvernului pentru sprijinul investitorilor din agricultură. Fermierii nici nu vor să se gândească la ce s-ar putea întâmpla în cazul în care vor avea parte şi de ani secetoşi, cu producţii slabe. Ei nu se pot bucura de creşterea preţului la grâu, care a urcat cu 30 de bani pentru un kilogram, pentru că au fost nevoiţi să vândă aproape tot la momentul recoltării, dată scadentă pentru împrumuturile anterioare.
Producătorii agricoli spun că au observat un start foarte bun al culturilor de grâu şi rapiţă şi se aşteaptă la producţii foarte bune şi anul viitor. Speră însă ca preţurile de pe piaţă să nu mai fie aceleaşi ca în 2013.