Pasiunea pentru tradiţiile populare poate deveni o afacere. O tânără din judeţul Mehedinţi a reuşit acest lucru, după ce a observat că iile brodate de ea sunt foarte apreciate. Are acum o afacere dezvoltată cu fonduri europene, iar costumele făcute de ea sunt căutate în toată ţara.
Oana Pârvan este din comuna Ponoare şi a avut curajul să înceapă o mică afacere, după ce a văzut că numai cu cântecul popular nu se poate descurca. Când a trebuit să plece de la ansamblul la care activa şi-a deschis un atelier în propria casă. Alături de două prietene şi mama ei au creeat sute de modele de costume populare care s-au vândut ca pâinea caldă. S-a gândit să încerce mai mult şi a reuşit anul trecut să obţină 190.000 de euro din fonduri europene, cu care a construit un atelier modern în care lucrează acum 10 femei.
„Aici, în zonă nu mi-a dat nimeni nicio şansă când eu am început această afacere şi când spun nimeni mă refer până şi la mama mea”, a spus Oana Pârvan.
Lucrătoarele de la atelierul „Acul şi Aţa” sunt fericite. Fac ce le place şi se laudă cu faptul că modelele creeate de ele sunt căutate în toată ţara. O ie costă între 100 şi 600 de lei.
„Am lucrat de mic copil, pentru că mama nu a avut serviciu şi a lucrat şi ea tot la război şi de la ea am învăţat şi eu să lucrez”, spune o angajată.
Toate costumele sunt lucrate manual, iar lucrătoarele cu experienţă aduc tinere alături de ele cărora să le împărtăşească tainele acestui meşteşug. Toate sunt mulţumite că au unele dintre cele mai bine plătite locuri de muncă din comuna Ponoarele.
„Am învăţat de la colegele mele care sunt mai în vârstă şi sper ca să continui mai departe cu tradiţia”, spune o tânără.
Oana Pârvan spune că a creeat şi cataloage pentru toate modelele creeate în atelier şi le va promova pe peste hotare. Producţia este axată pe calitate şi la fel îşi doreşte să se întâmple şi în cazul covoarelor tradiţionale pe care vrea să le producă de la anul.
„Nu avem o parte a războiului şi anume spata. Este un instrument destul de important pentru război şi eu vreau să o confecţionez aşa cum era de mult, din lemn nu din fier cum găsesc în comerţ”, spune Oana Pârvan.
Atelierul produce cam 60 de costume complete pe lună, iar modelele regăsite pe ele sunt de multe ori inspirate de frumuseţile regăsite în comuna Ponoare. Aici se găseşte şi cel mai lung pod natural din Europa, cunoscut sub numele de Podul lui Dumnezeu.