Datoriile RAAN afectează activitatea minerilor. 750 de ortaci de la mina Husnicioara din judeţul Mehedinţi, care apartine de Complexul Energetic Oltenia, vor intra în somaj tehnic timp de patru zile. Decizia a fost luată de conducerea CEO şi se aplică din 2 septembrie. După somaj tehnic, va urma concediu fără plată o zi pe săptămână, până la sfârşitul lunii. În urma acestor măsuri, compania face economii de un milion de lei.
Minerii intră în şomaj tehnic, ca urmare a deciziei conducerii companiei Oltenia împreună cu sindicatele. Motivul este că această mina nu va mai livra cărbune către Regia Autonomă de Activităţi Nucleare Severin, deoarece unitatea are datorii de 186 de milioane de lei, datorii acumulate pe parcursul a câţiva ani, pentru că nu a plătit cărbunele luat de la CEO. Datoria înseamnă veniturile companiei pe o lună, în urma livrării de energie.
“Această măsură s-a luat datorită creanţelor mari pe care le are RAAN faţă de noi. Noi avem de încasat pe cărbunele livrat 180 milioane RON, iar cariera Husnicioara este o carieră captivă, care nu poate da cărbune decât la Romag Termo”, spune Aurel Medinţu, directorul Departamentului Energie CEO.
Dacă RAAN nu va plăti datoria şi nu va mai primi cărbune, Severinul riscă să rămână fără agent termic.
“Ar fi o catastrofă. În primul rând că aproape 27.000 de unităţi locative ar putea rămâne fără apă caldă şi agent termic şi nemailuând în calcul celelalte chestiuni sociale care vizează locurile de muncă. Eu sper să nu se ajungă aici şi sper ca cei care răspund de acest obiectiv, zic eu, de valoare naţională să aibă grijă să existe şi în perspectivă”, a precizat Constantin Gherghe, primar Drobeta Turnu Severin.
Mina Husnicioara este singura de la care RAAN lua cărbune, respectiv 200.000 de tone pe lună.
“Opinia administraţiei a fost aceea că nu distrugem clientul, dar asta nu înseamnă că ne distrugem pe noi. Va trebui să avem în vedere în următoarea perioadă o serie de întâlniri, chiar astăzi încep aceste întâlniri, în contextul în care trebuie să soluţionăm această problemă”, spune Ion Ruset, vicepreşedinte FNME.
Nu se ştie, însă, ce se va întâmpla după expirarea perioadei de şomaj tehnic. Este greu de crezut că RAAN va achita restanţele către CEO, astfel încât combinatul sa reia furnizarea de cărbune.