Vin de legendă-Murfatlar

Data publicării:
vie cules

Legenda spune că însuşi Zeul Vinului, Dionysos, s-ar fi născut pe aceste meleaguri, ale străvechii Tracii. Podgoria Murfatlar este cea mai mare din ţară şi cea mai binecuvântată de natură, spun specialiştii.

Cele peste 3.000 de hectare de sol arid, soarele darnic şi ploile puţine adună în strugurii pentru vin ce e mai bun pentru o licoare de calitate.

Ionuţ Rădulescu, oenolog: "Nu există o reţetă, o cale foarte, foarte exactă. Tot timpul intervin schimbări, de la un an de recoltă la altul, tot timpul, anul respectiv îşi pune amprenta asupra soiurilor, asupra cantităţii, asupra calităţii, intervenim încât rezultatul final să fie cel pe care ni-l dorim.

Până să ajungă însă în malaxoare, strugurii sunt culeşi şi aleşi cu grijă, după ce soarele a colorat şi umplut de parfum boabele.

Fie că vorbim de vinuri albe, roze sau roşii, seci, sau dulci, mai toate au fost recunoscute printre cele mai bune din lume. Ultimele două medalii de aur au fost obţinute chiar anul acesta. 

Cosmin Popescu, director general Murfatlar România: "Chardonnay din colectia Crama Atelier medalie de aur, vinul rose din aceeasi colectie a luat medalia de aur. Extraordinara medalia asta".

Renumele licorii de Murfatlar atrage tot mai mulți turiști. Numai anul acesta, 10.000 au trecut pragul cramei care are aproape 60 de ani de tradiţie. Sticlele prăfuite stau cuminţi, stivuite pe rafturi. Sunt o mulţime de arome aici. Unele fine, delicate, proaspete, altele grele, puternice, pline de personalitate.

Poliana Căpitan, reporter Digi24 Constanţa: "În această cameră se păstrează o parte din tezaurul cramei, sute de sticle cu vin vechi, care au o valoare istorică inestimabilă. Tot aici găsim şi primul vin produs la Murfatlar. Este vorba de un Cabernet Saugvinon din anul 1958".

Dovadă că vinul de Murfatlar este demn de un rege, Casa Regală a României a atestat prin certificat calitatea de furnizor principal a podgoriilor constănțene.

Vinului de Murfatlar i s-a dus însă faima peste tot în lume. Ultimii care au trecut pragul cramei au fost chinezii, care au fost cuceriți de vinul românesc de la prima degustare.

Shengli Chen, investitor chinez : "Care vin este mai bun? Vinul roşu. Cu siguranţă. Este favoritul meu. Şi prietenilor mei le place acest vin".

De altfel, China este cea mai mare piață pe care vinurile Murfatlar au câștigat-o. Jumătate din producția pentru export ajunge în Shanghai.

reporter: Poliana Căpitan
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri