Ni Ni are şase ani, iar Chen Chen şapte. Abia după vârsta de nou ani pot rămâne gestante. Masculii aleşi vor trebui să fie cu cel mult trei ani mai în vârstă decât ele. Demersurile pentru împerechere se fac de acum, pentru că reproducerea în captivitate este mai dificilă decât în mediul natural.
Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal: "Sunt câteva delfinarii care ne-ar da oricând cinci masculi pe două femele, dar nu dăm noi două femele aşa de uşor. Noi vom da la reporoducere aceste două femele cu nişte masculi de la ei şi, probabil că produşii vor fi tranzacţionabili, în sensul acoperirii valorii masculilor."
Dar deocamdată la Constanţa nu există condiţii pentru reproducere. Zilele trecute, doi reprezentanţi din Italia şi Grecia ai Asociaţiei Europene pentru Mamifere Acvatice au făcut o scurtă vizită la Constanţa. Scopul lor a fost unul foarte clar:
Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal: "Obţinerea unor condiţii mai bune de lucru, de întreţinere, de hrană, de apă pentru delfini."
Dintre cele 15 exemplare ale delfinariului din Genova, experţii vor trebui să găsească cei mai potriviţi parteneri pentru Ni Ni şi Chen Chen. Dacă niciunul dintre ei nu va fi considerat ideal, atunci antrenorii şi dresorii se vor gândi la o altă soluţie.
Angelica Curlişcă, şef Secţie Delfinariu: "Există şi varianta de inseminare artificială, la fel, o altă variantă la care ne gândim."
Cele două femele au fost aduse la Constanţa împreună cu un mascul, Pei-Pei, la finele anului 2009, însă cel din urmă a murit in iunie 2013. Cele trei mamifere au fost cumpărate de la un acvariu din China contra sumei de 1,5 milioane de lei.
reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna
editor web: Anca Medrea