Yachtingul este sportul "pe val", in aceasta vara, pe litoral. Iubitorii lui il aleg pentru adrenalina, relaxare, senzatia de libertate. Cursurile costa intre 500 si 750 de euro. Mai costisitoare sunt echipamentele si ambarcatiunile pentru care pasionatii ajung sa dea cat pe un apartament de lux.
Sorin Iorga, coordonatorul Romanian Yachting School: "Acum o sa facem un boilan sau un nod de gaşă, în limbaromâna, care este un nod care isi părtrază forma, nu se modifică faţă de forma pe care o dăm când îl facem, dar rezistă la presiuni uriaşe, practic este indestructibil."
Este prima lectie pe care o invata cel care urmeaza o scoala de yachting. Profesorul ii dezvolta abilitatile de skipper, adica de conducator de navă si il invata cum sa manevreze ambarcatiunea.
Sorin Iorga, coordonatorul Romanian Yachting School: "Cusrurile teoretice durează 3 săptămâni, cate trei ore pezi, asta insemană circa 42 de ore zi de teorie, iar instruirea practică, durează 48 de ore pe an."
La final, elevul sustine un examen cu specialistii Autoritatii Navale Romane. Daca a trecut testul, poate naviga, in functie de categoria pentru care opteaza, pana la 6 sau 12 mile in larg. În trei ani, un skipper poate ajunge să obţina un brevet de tip "open water" cu care poate traversa chiar si Atlanticul.
Echipamentul de navigaţie trebuie adapatat, în funcție de cât navigheaza fiecare. Spre exemplu manușile, șapca, pantalonii, jacheta de vânt și de ploaie, încălțămintea de punte pe care le poarta o data pe an, ajunge pana la 200 de euro. Daca vorbim de profesionști care își petrec foarte multe ore pe barcă, echipamentul complet poate ajunge si la 2 mii de euro.
Cat priveste ambarcatiunile, acestea au costurile unor apartamente: ntre 30 de mii și 100 de mii de euro. Putini si le permit, asa ca cei mai multi prefera să le închirieze.
reporter: Marieta Iorga
operator: Alexandru Şerbănescu
editor web: Anca Medrea