Va fi un eveniment fără precedent în România. Deschiderea va fi făcută de parada întregii flote, apoi echipajele navelor şi ale ambarcaţiunilor cu vele vor face spectacol pe străzile oraşului. În timpul acostării în Portul Constanţa, toate navele vor putea fi vizitate gratuit de public.
Detaliile au fost dezvăluite de o delegaţie a comitetului de organizare a competiţiei care a venit în România să vadă dacă Portul Constanţa întruneşte toate condiţiile pentru buna desfăşurare a Regatei internaţionale.
Robin Snouck Hurgronje - preşedintele competiţiei: "Pregătirile de la Constanţa sunt aproape de final. Am avut discuţii foarte productive în această dimineaţă şi desigur, ţinem legătură în permanenţă prin telefon şi email cu organizatorii".
Black Sea Tall Ships Regatta 2014, organizată în premieră în Marea Neagră, va fi o cursă pentru nave cu vele de toate tipurile.
Competiţia are ca punct de plecare portul Varna din Bulgaria. Ambarcaţiunile vor face apoi opriri în porturile Novorossiysk şi Soci din Rusia, iar la final, vor ajunge în Constanţa. În portul românesc sunt aşteptaţi peste o sută de mii de spectatori.
"Vor putea vedea, pentru prima dată, peste un kilometru de veliere, aliniate aici, în Portul Constanţa vor putea vedea o paradă a navelor, pe 27 mai, cum nu s-a mai văzut vreodată pe ţărmul Mării Negre", a spus Alin Vintilă, manager de proiect.
Printre navele care s-au înscris până acum şi vor reprezenta România, se află Bricul Mircea şi velierul Adornate. Cadeţii de pe navele înscrise în concurs se vor confrunta cu numeroase provocări pe traseu şi vor învăţa ce înseamnă lucrul în echipă, disciplina şi responsabilitatea în situaţii limită.
Robin Snouck Hurgronje - preşedintele competiţiei: "Sunt foarte încrezător că va ieşi o mare distracţie aici, în Constanţa!".
Fiecare participant va plăti o taxă în valoare de 50 până la 100 de euro. La sfârşitul competiţiei, la Constanţa va avea loc şi ceremonia de premiere a participanţilor.
reporter: Loredana Vesparu
operator: Matei Ghioc
editor web: Anca Medrea