80% din bugetul unei zile de plaje este alocat mâncării şi băuturii. Dacă la primul capitol, turiştii nu par pretenţioşi, băuturile trebuie să fie slab alcoolizate, proaspete, răcoritoare şi să arate cât mai bine.
Attila Boroş, barman: "Depinde...sunt zile şi zile. Sunt zile când dăm foarte multe şampanii, foarte multe vinuri, sunt zile în care mergem foarte mult pe cocktailuri."
În ceea ce priveşte mâncarea, cele mai mari preţuri sunt în staţiunea Mamaia. Turiştii cu dare de mână cheltuie chiar şi 100 de lei pentru o singură masă pe zi.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Managerii restaurantelor susţin că nu există nicio diferenţă de preţ între mâncarea servită aici şi cea de la un fastfood. O porţie de cartofi ţărăneşti cu jniţel-28 de lei, la desert, o prăjitură - 11 lei."
Adică 39 de lei în total. Iată ce face parte din meniul zilnic al unei familii cu trei membrii şi cât costă la autoservire:
Variante bune pentru a mânca la prânz ori a lua cina sunt şi restaurantele hotelurilor. De la ora 10 dimineaţa, în această bucătărie, se munceşte de zor pentru că, după ora 12 , turiştii vin la masă.
Viorica Malciu, manager hotel de 3 stele: "Turiştii preferă, în afară de supe, ciorbe care se mănâncă în mod frecvent, jniţele de pui, preparatele din peşte: peşte la grătar, saramură de peşte."
Tinerii, mereu grăbiţi, sunt clienţii fideli ai fastfoodurilor. Nu se gândesc să-şi păstreze silueta, ci să-şi poată lua ceva de mâncare cât mai repede şi să se întoarcă pe plajă
Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turism au făcut un studiu potrivit căruia turiştii cheltuie, zilnic, în medie, 75 de lei cu mâncarea.
În sudul litoralului, unde turiştii nu dispun de foarte mulţi bani, preţurile sunt mai mici, iar aceştia pot mânca şi cu 50 de lei pe zi. Astăzi, pe litoral au fost 90.000 de turişti, ceea ce înseamnă că au lăsat în fastfooduri, restaurante şi hoteluri peste 1,5 milioane de euro numai pentru hrană.
reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna
editor web: Anca Medrea