Ca să vă faceţi o idee despre dimensiunile distrugătorului, aflaţi că nava a avut nevoie de mai mult de o oră ca să îşi găsească locul în Portul Constanţa.
A ancorat în portul civil. Cel militar s-a dovedit a fi mult prea mic. Distrugătorul USS Donald Cook a fost mutat din Marea Mediterană în Marea Neagră în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia.
NATO transmite astfel aliaţilor că le garantează securitatea. Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să urce la bordul distrugătorului şi a explicat vizita.
Traian Băsescu preşedintele României: "Arată respectul nostru pentru reacţia aliaţilor din NATO care şi-au intărit prezenţa în Marea Neagră după anexarea crimeei de către Federaţia Rusă. Nu pot să nu observ elemente de instabiitate pe care le generează Federaţia Rusă".
Distrugătorul Donald Cook este parte a scutului antirachetă şi în momentul de faţă poate prelua sarcinile unităţii încă neterminate de la Deveselu.
Este echipat cu sisteme antibalistice si cu zeci de rachete de interceptare. Nu sunt singurele dotări de război ale mastodontului. Nava este dotată cu sistem de lansare a rachetelor Tomahawk şi a torpilelor.
În cazul unui atac aerian, distrugătorul se poate apăra graţie celor două mitraliere de calibrul 50 de milimetri montate pe punte.
Laurenţiu Rădulescu reporter Digi24: "Aşa arată sistemul antirachetă de pe această navă. Ceea ce vedeţi aici sunt nişte guri de lansare. De aici ies rachetele, fiind comandate de undeva de la prova acestui vas."
La bordul distrugătorului american sunt 300 de militari americani. Cel mai important loc de pe navă este camera de comandă a echipamentelor de apărare.
Prezenţa navei americane de război în Marea Negră garantează 100 de mile marine de securitate. Este distanţa de la care radarele sunt capabile să detecteze submarinele inamice.
NATO va avea în permanenţă nave în Marea Neagră
Exerciţiile româno-americane încep astăzi, iar după terminarea lor, distrugătorul va fi înlocuit de o fregată a flotei a şasea americane.
NATO îşi doreşte să aibă nave în permanenţă în Marea Neagră. USS Donald Cook nu este singura prezenţă militară impresionantă în apele teritoriale româneşti. O altă navă, componentă a flotei franceze, este în zonă.
Misiunea francezilor în Marea Neagră este una oarecum diferită faţă de cea a americanilor. Nava de război este dotată cu sisteme de detecţie performante, cu un radar puternic, dar şi cu sisteme detecţie şi de informare automată a dronelor de recunoaştere.
Cu alte cuvinte, de la bordul acestei nave sunt coordonate avioanele fără pilot.
Prezenţa navelor de război în Marea Neagră se suprapune cu reuniunea reprezentanţilor politici NATO, care are loc astăzi.
La întâlnire vor fi discutate recomandări cu privire la măsurile militare în zona unde se fac simţite tensiunile care vin din Rusia.
editor web: Anca Medrea