Așa arată prelegerea unui specialist în nerulogie, care explică pe înțelesul tuturor pericolele la care este supus corpul uman. S-a întâmplat la Eforie, acolo unde experți din întreaga lume s-au strâns să dezbată noutățile în domeniu.
Însă ceea ce a captat atenția a fost discuția legată de afecţiunile care au început să se manifeste şi la tineri cu vârste sub 30 de ani. Deocamdată, numărul tinerilor din România care suferă de boli neurologice nu atinge un prag critic, dar situația s-ar putea schimba în viitor.
Dafin Mureșanu, președintele Societății de Neurologie din România: "Există o oarecare mutație a acestor boli spre populația mai tânără, dar nu atât de intens resimțită la noi. Toate aceste lucruri sunt deosebit de interesante din punctul de vedere al analizărilor."
Unii specialişti nu pun în faţă stresul, ci pur şi simplu modul de viaţă şi ritmul alert al societăţii de azi.
Volker Homberg, neurolog german: "Oamenii ar trebui să fie fericiți cu ceea ce fac, ar trebui să evite să fie întinși prea mult și să aibă mereu noțiunea lucurilor bune și a celor rele."
Natan Bornstein, neurolog israelian: "Cred că stilul nostru de viață este unul dintre cei mai importanți factori care ne afectează creierul. Mâncăm prea mult, nu prea facem sport, stăm degeaba, fumăm."
Tinerii şi-au schimbat activităţiile faţă de generaţiile trecute. Cititul nu mai este la modă, mişcarea este înlocuită de alimentaţia proastă, iar consumul de alcool în înlocuieşte pe cel de apă.
În România sunt aproximativ 70.000 de bolnavi de Parkinson și 65.000 de cazuri de persoane cu afecțiuni cardio-vasculare. Anual, se înregistrează o scădere a mediei de vârstă a celor afectați.
reporter: Paul Greavu
operator: Alexandru Brînzaru
editor web: Anca Medrea