În depozitul firmei de ciment din Medgidia se foloseşte coprocesarea deşeurilor ca alternativă pentru combustibilii obişnuiţi. În acest fel, reprezentanţii companiei încearcă să găsească o soluţie pentru o energie mai ieftină.
Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa:"Cele două cuptoare de la Uzina Medgidia au o capacitate de procesare anuală de peste 3 milioane de tone de ciment."
Până să cumpere resturi de lemn, cauciuc, sau deşeuri reciclate, fabrica se consultă cu specialiştii. Angajaţii duc materia în laboratoare, acolo unde este testată cu ajutorul unor aparate speciale.
Reprezentanţii firmei au de gând să mărească rata de folosire a materiei obţinute din gunoaie, dar şi să economisească din resursele naturale din zonă.
Costin Borc, directorul general al companiei: "Din 100% consum energetic, 65% va proveni din procesarea deşeurilor, restul rămânând să fie asigurat din combustibili solizi şi combustibili fosili."
Ramona Vancea, directorul Uzinei Medgidia: "Ne ajută în conservarea resurselor naturale pe care le avem şi le utilizăm şi în primul rând pentru eficientizarea fabricii noastre de ciment. De asemenea, procesele sunt controlate din punct de vedere calitate, nu avem impact asupra mediului."
Sistemele de coprocesare a deşeurilor au costat compania de ciment 40 de milioane de lei, cu o finanţare europeană de aproape 50 de procente.