După 33 de ani muncă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi, medicul Lucica-Aura Farkaş se pensionează.
Dr. Lucica-Aura Farkaş, şef Secţie ATI, Spitalul Judeţean Călăraşi: "În urgenţele majore, răspund tot eu, d ela domicliu...în caz că ajung în timp util pentru că trebuie să ajung. Sunt urgenţe mari. S-a întâmplat de câteva ori, de câteva ori...de multe ori, să vin la orice oră...că e zi, că e noapte".
Într-o noapte, spune medicul, la Urgenţă a ajuns un pacient în stare critică. Trebuia operat imediat. Ea se afla acasă, cu familia şi a reuşit să ajungă la pacient chiar pe ultima sută de metri.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "În medie, 6 pacienţi sunt operaţi, zilnic, în acest spital. Asta înseamnă că, lunar, viaţa a 180 de persoane, cel puţin, etse stâns legată de cunoştinţele mediculi anestezist. Dacă probleme de aici nu se vor rezolva curând, înseamnă că, anul acesta, mai bine de 2000 de bolnavi din Călăraşi vor merge să se opereze în alte judeţe. Iar asta numai dacă îşi vor permite."
Până la ora actuală nu s-a găsit nicio soluţie. De vină sunt salariile mici din sistemul sanitar.
Dr. Ionel Ionescu, medic primar Chirurgie Plastică şi Reparatorie: "O secţie de Chirurgie fără anestezist este o secţie decapitată."
Pacienţii care au avut nevoie de operaţii, au ajuns să se considere norocoşi pentru că s-au îmbolnăvit acum, cât mai este anestezistul la spital.
Managerul spitalului spune că a încercat toate variantele posibile inclusiv solicitări la Ministerul Sănătăţii dar de la centru nu s-a găsit încă nicio soluţie.
Dan Romulus Şerban, managerul Spitalului Judeţean Călăraşi: "Voi lansa ideea: cine vine ca anestezist la Călăraşi va avea un pachet financiar rezonabil, care va porni de la minimum 1.000 de euro pe lună".
Adică, managerul doreşte să încheie cu rezidenţii sau specialiştii contracte de prestări-servicii, asemenea unui angajator privat şi să ofere salarii mari care, cumulate cu gărzile, pot chiar să depăşească 2.000 de euro pe lună.
reporter: Oana Manoilă
reporter: Alexandru Brînzaru