foto: youtube.com
Specific tătarilor, kureşul este un sport asemănător luptelor greco-romane, în care concurenţii tantonează terenul, corp la corp. Odată ce au împlinit vârsta de 15 ani, adolescenţii se pot înscrie să lupte. Marian Raicea are 18 ani şi este al doilea an consecutiv când participă la kureş şi câştigă primul loc.
Marian Raicea, luptător: "Mă antrenez în fiecare seară. Pentru experienţă vin aici, pentru meciuri, pentru distracţie, pentru amuzament".
O luptă poate dura câteva minute bune: câştigă concurenţii care reuşesc să-şi trântească adversarii pe spate. Nu de puţine ori apar şi surprize.
"Cum ai reuşit să îl dobori? Eu sunt puţin mai slab, nu am atât de multă forţă ca ei dar i-am luat tactic.", a spus un concurent.
Luptele tătăreşti menţin vii tradiţiile din Dobrogea.
Ersun Anefi, subprefectul municipiului Constanţa: "Probabil că este una dintre cele mai vechi lupte din istorie. A fost dusă de strămoşii noştri odată cu năvălirile mongole pe care cred că toată lumea le cunoaşte şi care s-au păstrat ca şi obiceiuri."
Geli Eserghep, preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani: "Suntem singura minoritate din România care are un sport specific. Acesta este kureşul, luptele tătăreşti."
Câştigătorii celor 3 categorii de vârstă pleacă acasă cu un batal, adică un berbec castrat ca să aibă carnea mai bună, şi un trofeu.
reporter: Anabelle Borş
operator: Victor Niţă