La orice ploaie abundentă, Cernavodă devine o mică Veneţie. Locuitorii oraşului se îngrozesc când văd că cerul se întunecă.
Virginia Căldăraru stă în zona cea mai expusă la inundaţii a oraşului. Fiecare ploaie mai puternică îi distruge casa, mobila, aparatura. Situaţia ei este cu atât mai grea cu cât unicul venit din gospodărie este salariul soţului ei.
"Ultima inundaţie până aici a fost apa , până la semnul acesta şi am avut apa în casă până aici. Cât timp aţi stat cu apa în casă? Maxim 3-4 zile . Şi ce pagube aţi avut? Toată mobila din casă, casa...", a spus Virginia Căldăraru.
Practic, întregul cartier a fost scufundat. Pagubele s-au ridicat la câteva zeci de mii de euro.
Situaţia familiei Căldăraru nu este una singulară. Din cauza modului în care este dispus oraşul, toate clădirile din centru se inundă frecvent. Pagubele materiale se ridică anual la câteva sute de mii de euro.
Soluţia salvatoare
Primarul oraşului a găsit o soluţie ingenioasă pentru a scăpa de dezastrele produse de inundaţii.
Gheorghe Hânsă, primar Cernavodă: "Este vorba de un canal de deversare de circa 200 de metri, din centrul oraşului , de pe strada Dacia, din cel mai de jos punct, către Canalul Dunăre-Marea Neagră ".
Canalul respectiv va deversa apa direct în Dunăre.
Acest proiect face parte dintr-o iniţiativă mai largă de reabilitare a acestui canal de la malul Dunării. Până în 2015, pe lângă protecţia în faţa inundaţiilor,
Cernavodă va mai avea şi o faleză la standarde europene şi un centru istoric complet reabilitat.
reporter: Liviu Ghinea
operator: Cătălin Vârban
editor web: Anca Medrea