Viitura a lovit cu putere. În urma ei au rămas oameni deznădăjduiţi care şi-au privit neputiincioşi casele puse la pământ de furia apelor. Au sperat că autorităţile îi vor ajta să le reconstruiască.
La două luni de la dezastru, sinistraţii nu mai au nici măcar speranţă. Cum oamenii sunt săraci, nu şi-au permis decât să astupe pereţii prăbuşiţi cu folii de celofan.
Casa Teodorei Zanet a fost cea mai afectată de iundaţii şi din toată avuţia nu mai rămas decât cu hainele de pe ea şi cu 1.800 de lei depuşi la CEC, bani insuficienţi pentrru reconstrucţie.
Viitura a distrus 100 de gospodării
100 de gospodării au fost afectate, iar oamenii s-au descurcat cum au putut. O parte dintre ei s-au mutat la rude şi puţini au avut bani să îşi refacă locuinţele.
Pe de altă parte, autorităţile spun că sunt legate şi de mâini şi de picioare. Primăria n-are bani, în timp ce Guvernul nici măcar nu a răspuns zecilor de adrese trimise de reprezentanţii consiliului local, ai consiliului judeţean şi ai prefecturii Constanţa.
Niciun ajutor, de nicăieri
Mihalache Neamţu, primarul comunei Rasova spune că "toţi îşi îndreaptă privirile către zonele care au fost calamitate şi de noi au uitat.
Nu mai ştie nimeni nimic de Rasova, cu drumuri cu cretere de 8 metri, cu case dărâmate şi câte şi mai câte".
La rândul său, prefectul judeţului, Eugen Bola, spune că prima solicitare "am făcut-o în iulie şi nu am primt niciun fel de bani până în acest moment. Nu cred că există vreo posibilitate ca oamenii să fie ajutaţi".
Pagubele de la Rasova au fost estimate la aproximativ 3 milioane de lei, distrugeri provocate de viituri atât domeniului privat cât şi domeniului public.
Liviu Burghelea
Alexandru Şerbănescu