Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "După aproape 20 de ani de uitare, nu mai putem decât să ne imaginăm cum arăta sinagoga, odată. De o parte şi de alta erau treptele care duceau sus, spre balcoane, locurile special destinate femeilor, iar aici era un covor imens, lucrat manual. Erau amplasate şi băncuţe, era locul destinat bărbaţilor. Şi dacă am fi avut un acoperiş de-asupra capului, am fi putut să ne imaginăm un candelabru imes, foarte vechi, care cântărea aproape o jumătate de tonă."
Absolut toată sinagoga a fost distrusă de oamenii fără adăpost. Membrii comunităţii evreieşti au cerut pază, la Poliţie, dar nu au obţinut.
După ce lăcaşul de cult a fost devastat, au rămas în picioare doar zidurile exterioare. Ca să fie renovat, este necesară o sumă uriaşă: un milion de euro. A fost realizată deja expertiza geothenică a clădirii. Va fi mult de muncă aici, mai ales că şi fundaţia are probleme.
Sorin Lucian Ionescu, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Constanţa: "Se vor face şi nişte lucrări de corectare a greşelilor de construcţie care s-au făcut în măsura în care e posibil. Gândiţi-vă că ea e făcută din cărămizi pline de tip C75, care nu se mai folosesc în momentul de faţă şi un mortar, la fel, de calitate inferioară. Toate acestea vor fi remediate."
Cu toate că nu se află pe lista clădirilor de patrimoniu, Comunitatea Evreilor din Constanţa are promisiuni din partea Guvernului că va primi banii necesari. Istoria sinagogii din centrul vechi începe la 1868, atunci când o familie înstărită de evrei a construit primul lăcaş de cult. Ulterior, clădirea veche a suferit modificări substanţiale.
Doina Păuleanu, director Muzeul de Artă din Constanţa: "Ea nu mai era nici cuprinzătoare, nici suficient de solidă încât să răspundă necesităţii comunităţii, astfel încât, din anul 1907, se pune deja problema ridicării unei noi construcţii. Acest lucru se materializează în anul 1910."
Pe lângă importanţa spirituală, renaşterea sinagogii ar atrage şi interesul turiştilor aduşi de navele de croazieră care vizitează zona peninsulară. Nu de puţine ori ei au dorit să o vadă pentru că ştiau de existenţa ei însă dezamăgirea lor a fost mare în momentul în care au văzut în ce stadiu se află monumentul.
Dan Bacalu, membru al Comunităţii Evreieşti din Constanţa: "Este important şi pentru sistematizarea şi arhitectura oraşului. E oraşul vechi, cu toate monumentele lui şi acesta face parte din ele, mai ales că e plin aici de toate confesiunile, de biserici."
Din cei peste 2.000 de evrei, atât cât număra comunitatea de la malul mării, astăzi mai sunt în viaţă doar 40.
reporter: Oana Manoilă
operator: Florin Boboc