Certificarea de produs cu denumire de origine protejat este, practic, o etichetă de calitate. In plus, oferă producatorului garantia ca nimeni nu va mai prepara acel produs pe teritoriul Europei. Asta vrea sa obtina si un investitor din Tulcea, care pentru a convinge Comisia Europeana ca produsul merita o astfel de titulatura, va trebui sa dovedeasca autenticitatea si tradiţia produsului.
Legislatia europeana spune ca un produs traditional poate primi trei certificari de calitate: Denumire de Origine Protejată, Indicaţie Geografică Protejată si Specialitate Tradiţională Garantată. Prima este cel mai greu de obtinut, pentru ca elementele care constituie un produs D.O.P. sunt greu de atins.
Momentan, firma tulceana care produce scrumbia afumata isi definitiveaza caietul de sarcini. Apoi, dosarul va ajunge la Ministerul Agriculturii iar daca nu se inregistreaza obiectii pe marginea dosarului in termen de 60 de zile, documentatia ajunge la Comisia Europeana, care analizeaza documentatia si supune produsul la 6 luni de obiectie publica, in care fiecare producator european poate comenta, pozitiv sau negativ, fata de scrumbia romaneasca.
Produsul poate fi considerat deja unul valoros, pentru ca in ultima perioada este pescuit foarte rar.
Fabrica de procesare din Tulcea a fost construita in 2012, cu fonduri europene si fonduri proprii si este considerata o investitie de tip greenfield, pentru ca s-a plecat de la zero. Singurul produs romanesc aflat intr-un stadiu avansat de certificare europeana este telemeaua de Ibanesti.