Unii dintre funcţionari sunt încadraţi cu salariul minim pe economie. Legea nu le dă voie primarilor să îi încadreze cu remuneraţii mari. Singurul lucru pe care îl pot face este să le ceară guvernanţilor modificarea legea salarizării personalului din administraţie
Ministrului pentru Dialog Social a promis că va transmite mesajul colectiv al primarilor în Guvern şi că-i va comunica premierului doleanţele celor care conduc localităţiile din judeţ. De asemenea, un demers de majorare a salariilor este în analiză, susţine el.
Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social: "Este acum depusă o iniţiativă legislativă pentru a putea veni cu o creştere, cu o modificare a salariilor în zona administraţiei locale. Este şi a doua iniţiativă legislativă care poate duce la o salarizare în sistemul bugetar, pe sistemul administraţiei locale, singurul rămas văduvit până în momentul de faţă."
Nouă luni reprezintă o perioadă lungă în care salariile vor stagna, cel puţin în viziunea primarilor. Ei vin şi cu alternative pentru a aduce majorări în conturile bugetarilor din administraţiile locale.
Gigel Sava, primarul comunei Horia: "În loc să se străduiască să scadă TVA-ul la 1 Aprilie, l-ar putea scădea de la 1 iunie şi cu diferenţa de bani ar creşte salariul net în administraţie şi am avea şi noi administraţii competente."
De altfel, unii edili consideră că repartizarea lefurilor se poate face independent de limitările venite de la centru.
Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă: "Aşa cum s-a stabilit de la nivel central numărul de posturi pentru fiecare localitate în funcţie de categorie, tot aşa să se stabilească nivelul salarial."
Reprezentantul Guvernului a afirmat în discuţia de la Prefectura Constanţa că prioritatea o constituie un Cod Fiscal adus în formă finală şi scăderea până în vară a taxei pe valoare adăugată.
reporter: Paul Greavu
operator: Florin Boboc