"A început la Constanţa, după aceea la Gherla, dacă vedeţi legenda sunt marile centre ale morţii, de la Gherla am fost adus la Periprava", ne-a mărturisit fostul deţinut politic, Paul Andrescu.
Avea 17 ani când a intrat în creuzetul închisorilor comuniste. A fost arestat împreună cu alţi şase prieteni, pentru că au pus la cale un protest anti-comunist, pe 7 noiembrie 1956, prin care vroiau să-i scoată pe ruşi din ţară. Protestul nu a mai avut loc niciodată, iar ei au fost arestaţi cu o zi înainte de manifestaţie.
Au urmat anchete, torturi, frig, foame, degradare în beciurile Securităţii din Constanţa, din Jilava şi de la Gherla. Ultima destinaţie a deţinutului Paul Andreescu a fost Periprava, unde trebuia să taie stuf, împreună cu alţi deţinuţi. Viaţa unui om în Periprava valora doar cât o permisie.
"Am avut surpriza să constatăm că pentru soldaţi eram un deţinut împuşcat era un permis de 15 zile şi o tresă pe umăr. Şi se duceau acasă la mândrele lor şi le arătau cât de mândri erau că au primit o tresă de sergent major, de caporal", mărturiseşte Paul Andreescu.
Puterea politică de atunci s-a folosit de oameni special aleşi pentru a pune în practică hotărârile pe care le lua.
Şi nici nu este de mirare că torţionarii au ajuns unelte indispensabile ale ideologiei comuniste. Paul Andreescu spune că nu Vişinescu şi Ficioru sunt cei care ar trebui să atragă atenţia opiniei publice acum, ci condamnaţi ar trebui să fie cei care au condus, de la centru, Partidul Comunist Român.
Andreescu spune că "acolo era laboratorul crimei. Acolo se hotărau crimele pentru ţara asta. Acolo unde a fost Iliescu. Acolo unde a fost Radu Beligan".
El crede că va mai trece mult timp până în momentul în care se vor afla toate numele şefilor de penitenciare. Aşteaptă cu sufletul la gură promisiunile făcute de procurorul general al României- ca în fiecare lună să dea publicităţii numele unuia dintre ei.
Actuala lege, o jignire pentru victime
Fostul deţinut spune că legea îndreptată împotriva torţionarilor reprezintă o jignire adusă foştilor deţinuţi.
"Ca să nu mai vorbesc de ridicolul unei astfel de legi ce ar trebui votat în Parlament. Este cel mai degradant pentru noi să spui că ai dat un proiect de lege care trebuie să fie votat în parlament prin care să iei nu ştiu cât la sută din pensiile lor, ca să le dai...cui să le dai? Şi cât să dai? În primul rând sunt bani murdari, bani plini de sânge. Cui să îi dai? Mie? Morţilor? Să admitem că ar fi toţi cei 35 condamnaţi şi li s-ar lua 70% din ....cât ar însemna? Cât dai? Un leu? Doi lei? Este o altă jignire pe care ne-o aduce actualul guvern", susţine fostul deţinut politic.
Unul dintre puţinele motive de mulţumire ale foştilor deţinuţi este acela că faptele comunismului au fost încadrate de legiuitori drept genocid.
Reporter Liviu Ghinea
Operator Cristian Caciauna, Cătălin Vârban
Editor: Anca Medrea