Faleza Cazinoului din Constanţa oferă, prin noua înfăţişare, o excursie în timp. Ornametele şi piesele de mobilier reproduc întocmai stilul anilor 1900.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "În primele decenii ale secolului trecut, în acest foişoare se opreau tinerii proaspăt căsătoriţi să admire marea şi să îşi jure dragoste eternă. Tot aici, aproape în fiecare seară cânta fanfara militară iar, din când în când, aveau loc adevărate concursuri de dans."
Schimbarea radicală a promenadei de la Cazino a fost posibilă cu fonduri europene. Aproximativ 15 milioane de lei au costat granitul, fierul forjat, scrumierele, băncile, foişoarele şi stâlpii de iluminat.
Ani Merlă, director Direcţia Programe şi Dezvoltare, Primăria Constanţa: "Au fost sute şi mii de planşe şi planuri făcute de arhitecţi pentru a reda acest aer de început de secol şi, bineînţeles, pe partea de construcţie am avut alături de noi Muzeul de Arheologie."
Radu Cornescu, arhitect: "Aceste chioşcuri, cam aşa erau, mă rog, în proporţie, unele mai mari, altele mai mici. Existau felinare care, pe vremea aceea, nu erau electrice. Aveau altă formă pentru că erau cu gaz şi trebuiau tot timpul aprinse."
Constructorul nu se teme de perioadele în care marea este furioasă şi îneacă faleza. Spune că materialele folosite sunt cele mai bune. Băncuţele, scrumierele şi stlâpii de iluminat sunt fabricaţi în ţară. Piatra a fost adusă din China.
Iliuţă Cioroiu, director adjunct firmă de construcţii: "Pietrele sunt aduse din import. Ele au grosimea de 6 centimetri şi trebuie să suporte un trafic uşor. Ce fel de pietre sunt? Granit. Pietre naturale de granit."
Constănţenii se declară mulţumiţi de noua haină a promenadei. Era timpul să se schimbe ceva, spune ei.
Cu această ocazie, Primăria a decis să acorde puţină atenţie şi bărânei clădiri a cazinoului. Aici se lucrează de zor: se face curăţenie şi se schimbă geamurile pentru conservarea construcţiei.
reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru