Reprezantanţii Federaţiei Patronale în Turism susţin că, din cauza puterii scăzute de cumpărare, mulţi dintre românii care vin pe litoral caută să plătească doar cazarea la hoteluri, nu şi mâncarea. O eventuală scădere a taxei pe valoare adăugate la alimente ar ajuta, spun hotelierii, mai ales că toate celelalte se majorează începând din 2014.
Nicolae Bucovală, preşedintele Patronatului Hotelierilor din Mamaia: "Gândiţi-vă ce înseamnă un impozit de 10% în Bulgaria, comparativ cu 16% la noi, impozit pe profit, impozit pe dividende + 5, în Bulgaria, 16% la noi, TVA+ul, 20% şi 24% la noi. Nu mai vb de TVA-ul redus la alimente pe zona de turism, în Bulgaria, undeva între 5 şi 7%".
Patronatele din Turism susţin că o scădere a TVA+ului la alimente, de la 24 la 9%, ar aduce mult mai mulţi turişti în restaurante. Creşterea ar fi de cel puţin 30 de procente. Până atunci însă, o parte dintre hotelieri susţin că vara viitoare vor fi obligaţi să majoreze tarifele dar astfel încât să nu afecteze prea mult turiştii.
Anca Nedea, manager de hotel 4 stele: "Or să crească cât de puţin posibil, adică cât de puţin reuşim noi să controlăm preţurile având în vedere că s-au anunţat, cel puţin la utilităţi, scumpiri care ne îngrozesc".
Alţi hotelieri susţin că o majorare a preţurilor este exclusă din start iar micul dejun şi cina nu vor fi putea scoase din preţul total mai ales odată cu dezvoltarea serviciilor all-inclusive. >
reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna
editor web: Anca Medrea