Sanatoriile balneare din Techirghiol şi Mangalia au rezervări făcute până aproape de finele anului. S-au creat liste de aşteptare, în speranţa că unii dintre pacienţi se mai retrag şi fac loc altora. Astfel, toate cele 500 de locuri ale sanatoriului Techirghiol sunt ocupate.
Elena-Valentina Ionescu, director medical al Sanatoriului Techirghiol susţine că „anul acesta, ne-am confurntat cu aglomeraţia încă de la finele lunii ianuarie şi suntem asaltaţi de pacienţii care sună, sună, sună şi nu îi mai putem programa“.
Şi numărul pacienţilor străini este în creştere cu toate că staţiunea Techirghiol nu oferă prea multe la capitolul agrement. Totuşi, tratamentele de aici sunt mult mai diversificate şi la jumătate faţă de tarifele practicate în străinătate.
În funcţie de proceduri, tratamentele variază între 4 şi 15 lei pe zi iar cazarea depăşeşte cu puţin 100 de lei cu cele 3 mese asigurate. În ultimii ani s-a investiti masiv în sanatorii în ceea ce priveşte cazarea şi metodele de tratament.
Una dintre cele mai importante investiţii s-a realizat chiar aici, la Băile Reci. 82 de mii de lei a costat reabilitarea acestui centru construit în anul 1932 şi lăsat de atunci în paragină.
La sanatoriul din Mangalia, cele 1.150 de locuri sunt rezervate până în luna decembrie iar turiştii străini preferă să vină aici pentru masajele cu nămol şi băile în apa sulfuroasă. Greu cântăresc şi preţurile care, aici, sunt la jumătate faţă de cele din afară.
Dacă în Mangalia modalităţile de petrecere a timpului liber sunt diverse, turiştii străini au o singură probelmă: transportul.
Noi venim aici de 15 ani şi, înainte când am venit pentru prima oară, compania Tarom avea zboruri directe din Amsterdam în Constanţa dar, acum, acestea nu se mai fac. Aterizăm la Bucureşti, aşa că drumul este lung. Avem mulţi prieteni care ar vrea să ajungă direct la Constanţa, dar este o problemă a companiei de zbor, s-a plâns un pacient străin.
Conducerea sanatoriului Managalia promite însă că va rezolva şi această problemă. „Vom putea pune la dispoziţia pacienţilor străini care aterizează pe Otopeni un microbz gratuit. Am discutat această problemă şi îi ducem şi îi aducem gratuit, în costul de 38 de euro pe zi“.
În plus, sanatoriul rganizează şi excursii la obiectivele turistice din judeţ pentru cetăţenii străini. Preţul unei excursii este de 70 de lei pe zi, fiind inclusă şi hrană rece.