foto arhivă
Dascălii îi învaţă din primii ani de învăţământ profesional pe elevii şcolilor pricipiul de funcţionare al unui motor. Andrei Răduc este clasa a 9 a şi vrea să devină mecanic. Când a aplicat pentru cursurile şcolii profesionale ştia că vrea să aibă în viitor o meserie sigură. El spune că practica pe care o fac în service-urile de maşini este foarte utilă.
Andrei Răduc, elev clasă profesională: "La sevice-uri învăţăm piesele deocamdată. Cum se înşurubează piesele,cum se asamblează, cum se dezasamblează."
Odată ce au învăţat şi practic, şi teoretic să lucreze în domeniul mecanicii, elevii cei mai conştiincioşi vor avea asigurat un loc de muncă.
Hariclia Popescu, directorul Liceului Tehnologic Dimitrie Leonida: "Unii angajatori chiar angajează după ce ii formează pe aceşti elevi ai noştri, după ce termină clasa a 11 a, rămân în continuare a service-urile respective, cei care sunt serioşi şi care îşi doresc acest lucru."
foto: mediafax
Din toamnă, Camera de Comerţ Industrie Navigaţie şi Agricultură va stabili ce meserii se caută. Astfel, tinerii vor putea face practica în acele domenii şi mai târziu vor avea posibilitatea de a primi un loc de muncă.
Dănuţ Jugănaru, directorul general al CCINA: "Ne interesează foarte mult orientarea profesională a elevilor, pe de altă parte să îi convingem pe înteprinzători să vină să se implice în a determina ce specialiări şi câţi salariaţi vor avea nevoie."
Răducu Popescu, inspector şcolar general: "Activitatea practică a elevilor este foarte importantă.Încercăm să normalizăm şi să aducem mai aproape de ceea ce se întâmplă în realitate în industrie, în societăţile comerciale, în cadrul economic pe care îl parcurgem, educaţia."
Elevii şcolilor profesionale fac practică între 5 şi 10 săptămâni.
reporter: Annabelle Borş
operator: Cătălin Vârban, Florin Boboc