Marian Cîrnu este fermier în comuna Corbu şi a început să crească porci acum 3 ani. Are clienţii lui fideli, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. Fermierul vrea în acelaşi timp să ţină pasul cu moda, aşa că, le-a făcut poze purceilor şi i-a scos la vânzare on line.
Alexandru Moraru, reporter Digi24 Constanţa: "Tradiţia ţine pasul cu tehnologia. Nu e de mirare că porcul a ajuns vedetă pe internet în această perioadă. Cu un singur click distanţă, găsiţi oferte pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele."
De când a postat fotografiile, fermierului îi sună telefonul de câteva ori pe zi.
Marian Cîrnu, fermier: "Până la urmă este o cerinţă a secolului 21, internetul MUSCA 00:06:59:09-00:07:09:16 Noi desfacem purcei şi pot să spun că lucrăm deja cu casa închisă. Adică alaltăieri ne-a fătat o scrofiţă 16 pucei, iar din 16, 12 sunt deja amanetaţi."
Acesta spune că una dintre vedetele sezonului rece este cu siguranţă porcul vietnamez, preferat pentru carnea sa mai slabă.
Marian Cîrnu, fermier: "Carnea va fi căutată întotdeauna, gustul este deosebit, spre deosebire de cel din comerţ, unde ştim foarte bine cu toţii că porcii crescuţi de complexuri au acel handicap de a sta departe de hrana naturală."
Totuşi o parte dintre cumpărători sunt sceptici şi nu ar cumpăra porci de pe internet. Preferă să-şi aleagă carnea de sărbători în mod tradiţional.
Inspectorii DSV spun că vânzarea animalelor pe internet este legală atâta timp cât se respectă normele în vigoare.
Corina Ivanciu, purtător de cuvânt DSV: "Certificatul sanitar veterinar este emis de către medicul veterinar oficial de liberă practică de pe raza de domiciliu iar el supraveghează întreg efectivul de animale."
Chiar dacă până la Crăciun mai este timp berechet, sute de oferte sunt deja postate în mediul on line. Preţurile diferă de la rasă, la rasă, dar sunt cuprinse între 11 şi 25 de lei pentru un kilogram de carne.
reporter: Annabelle Borş, Alexandru Moraru
operator: Cristi Caciauna